
Uvaření Krakonošova oběda není žádná věda a přitom může přinést do vaší kuchyně opravdový tradiční chuťový zážitek, který ocení celá rodina a potěší milovníky české kuchyně i hosty.
Co je Krakonošův oběd a proč ho milujeme
Krakonošův oběd je lidové pojmenování pro vydatné české menu, které obvykle obsahuje polévku a sytý hlavní chod s omáčkou, knedlíky a dušeným zelím, a jeho chuť vychází z kvalitního masa a domácího vývaru.
Toto tradiční jídlo spojuje pečené nebo dušené hovězí, domácí knedlíky a kysané či dušené zelí s bohatou hovězí nebo zeleninovou polévkou, a proto se hodí jako rodinný oběd při víkendovém vaření i slavnostní menu pro návštěvy.
Milovníci české kuchyně ocení, že Krakonošův oběd je variabilní a snadno upravitelný podle chutí, lze ho udělat jako rychlý recept z dostupných surovin nebo jako delikát s dlouhým dušením, přičemž základ tvoří kvalitní suroviny a správný postup.
Ingredience a krok po kroku recept
Na polévku připravte vývar z hovězí kosti nebo masa s mrkví, celerem a cibulí, dochuťte solí a pepřem a přidejte těstoviny nebo nudličky, tím získáte vynikající domácí polévku vhodnou jako první chod k hlavnímu jídlu.
Pro hlavní chod budete potřebovat kvalitní hovězí kližku nebo plec, mouku, máslo nebo sádlo na osmažení a cibuli, česnek, vývar a čerstvé bylinky, postup zahrnuje osmažení, dušení v omáčce a zahuštění pro bohatou chuť domácí omáčky.
Knedlíky připravte klasicky z bramborového těsta nebo houskového těsta, tvarujte je pečlivě a vařte v mírně vroucí vodě, dokud nevyplavou; správné knedlíky nasají omáčku a doplní texturu celého pokrmu.
Tipy na časování: začněte vařit vývar nejdříve, pak se pusťte do masa a knedlíků, aby vše bylo čerstvé a teplé při servírování, a nezapomeňte na dochucení solí a pepřem a případně kapku octa do zelí pro svěžest.
Tipy na servírování a variace pro moderní kuchyni
Podávejte Krakonošův oběd horký na velkém talíři s porcemi omáčky přelité přes maso a knedlíky, oblíbenou přílohou je dušené nebo kysané zelí, které dodá pokrmu rovnováhu mezi sladkými a kyselými tóny.
Pro vegetariánskou variantu vyměňte hovězí za pečené žampiony nebo plněné papriky a vývar nahraďte zeleninovým,stále zachováte strukturu s knedlíky a dušeným zelím a získáte sytý domácí oběd bez masa.U moderních úprav zkuste pečení masa pomalou metodou low and slow, nebo využijte tlakový hrnec pro zkrácení doby dušení, tyto techniky pomohou získat šťavnaté maso i při minimálním dohledu a šetří čas v hektickém dni.Pro skladování upečené maso i omáčku nechte vychladnout a uchovejte v chladničce do dvou dnů, knedlíky lze ohřát na páře, a pokud chcete jídlo připravit dopředu, dejte omáčku zvlášť od knedlíků, aby si udržely texturu.
Podávejte s tradičním českým pivem nebo jemným červeným vínem podle chuti, a když chcete lehčí nádech, přidejte k talíři zeleninový salát nebo nakládané okurky, které doplní bohatost omáčky a přinesou kontrast textur.


