
Máte rádi sušené švestky? Kupované nejsou příliš levné, a proto si je můžete udělat téměř zdarma doma. Domácí sušené švestky budou ještě chutnější než ty kupované. Takto připravené domácí švestky můžete používat při vaření nebo jako mls pro dospělé i děti.
Jak na sušené švestky?
Na sušené švestky budete potřebovat zralé švestky, které však nejsou úplně rozbředlé. Potřebujete takovou švestku, kterou pomocí nože krásně rozdělíte na dvě poloviny a ty vám zůstanou v celku. Před půlením švestek je omyjte v teplé vodě a nechte v pokojové teplotě oschnout.
Při půlení švestek se snaže co nejméně narušit obal celé švestky, aby vám při sušení krásně držela tvar a nezačala se bortit. Vypeckované švestky rozdělené na stejné poloviny skládejte na plech na pečení vyložený pečícím papírem řezanou stranou švestky dolů, tedy narušenou stranou dolů.
Jak se suší sušené švestky?
Sušené švestky uděláte buďto v troubě, nebo můžete použít sušičku na ovoce. V případě sušení pomocí trouby bude stačit troubu předem předehřát na 50 stupňů a strčit do ní plech, na kterém budete mít naskládané nakrájené kousky švestek.
Při 50 stupních sušte švestky v troubě cca 4 hodiny a potom je vytáhněte. Nechte je úplně vychladnout a zvyšte teplotu na troubě na 65 stupňů. Po vychladnutí strčte švestky zpátky do trouby, kde je budete při 65 stupních sušit ještě další 3 hodiny.
Vysušené švestky se hodí na vaření
Pokud uděláte švestky správně, tak budou mít takovou černo-fialovou lesklou barvu. Takto upravené švestky vám na suchém místě vydrží klidně rok.
Nesnažte se vysušit švestky rychleji při vyšší teplotě. Ta by měla za následek jen popraskání a nabobtnání vnějšího obalu švestky, který by potom prasknul a vyteklo by ze švestky vše dobré a hlavně vitamíny. Vysušené švestky skladujte ideálně v suchu a ještě lépe v igelitovém obalu, ve kterém vydrží švestky klidně i několik měsíců úplně bez vady na kráse.