Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou. Vyzkoušejte tuto dobrotu

Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou. Vyzkoušejte tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 4. 11. 2025

Vyzkoušejte tuto dobrotu a objevte, proč jsou tvarohové ⁤šátečky s rebarborou ‌oblíbeným jarním‍ receptem doma i v‌ kavárnách, kdy‍ kombinace krémového tvarohu a⁢ šťavnaté rebarbory vynikne v každém listovém závině a potěší celou rodinu.

Sestavení těsta ⁢a praktické tipy

Při přípravě těsta volte ​kvalitní listové těsto nebo domácí‌ listované těsto pro křupavý závin, přičemž chladné máslo a krátké zpracování zajistí vrstvenou strukturu, která při⁢ pečení krásně nabobtná a zůstane⁤ křupavá.

pokud používáte listkové těsto z obchodu,nechte ⁢ho nejprve několik minut povolit,aby ‍se dalo pohodlně rozválet⁤ a⁢ naplnit,ale nezůstávejte s‌ ním příliš dlouho při pokojové teplotě,aby nevzniklo‌ příliš mastné a měkké těsto.

Pro lehčí variaci můžete těsto⁤ lehce pocukrovat nebo přidat do něj nastrouhanou citronovou kůru pro svěžejší aroma, které se hodí k rebarboře a tvarohu, a tím zvýrazníte celé chuťové spektrum závinů.

Náplň z tvarohu a rebarbory – recept krok za krokem

Na⁣ náplň‌ připravte 400 g tvarohu,‍ 300 g očištěné rebarbory nakrájené na‌ kousky, 80 g cukru podle chuti a lžíci škrobu pro zahuštění, aby rebarbora pustila šťávu a ⁣náplň zůstala kompaktní při pečení.

Smíchejte tvaroh s jedním vejcem,‍ trochou vanilkového cukru a nastrouhanou citronovou kůrou pro vyvážení sladkosti, tím vznikne krémová náplň, která spolu s rebarborou vytvoří lahodný kontrast chutí v každém šátečku.

Na pánvi krátce poduste rebarboru s cukrem, aby změkla a pustila ‍šťávu, přidejte ‍škrob rozmíchaný v troše vody a nechte probublat krátkou dobu,⁤ potom nechte směs vychladnout před plněním tvarohových šátečků.

rozdělte těsto na čtverce, dejte lžíci tvarohové náplně a trochu⁢ rebarborové směsi doprostřed, ⁤přehněte do⁣ šátečku a okraje pečlivě ⁤přitiskněte, aby​ při⁣ pečení nevytékala náplň, a⁢ pomažte povrch vejcem pro ​zlatavou kůrku.

Pečení, servírování a skladování

Pečte tvarohové šátečky s rebarborou v předehřáté troubě na 180⁢ stupňů asi 20 až⁢ 25 minut, dokud těsto nebude zlatavé a křupavé,⁢ a náplň prosvítá, což zajistí šťavnatý, ale stabilní závin bez rozteklé náplně.

Po upečení nechte šátečky chvíli vychladnout, posypte práškovým cukrem nebo lehkým glazérováním z citronové šťávy ​a cukru a servírujte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo šálkem dobré​ kávy pro ideální ⁢dezertní zážitek.

Pro skladování dejte vychladlé šátečky do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v lednici až tři dny, pokud chcete delší trvanlivost, lze šátečky zmrazit nepečené nebo již upečené a později krátce dopeknete v troubě.

Při ohřívání z mrazáku nebo chladničky dejte ⁣šátečky na plech do trouby na 150 stupňů na ⁣několik minut, aby se obnovila křupavost těsta a náplň‌ se zahřála, čímž získáte téměř‌ čerstvě upečený‍ závin ‍s⁢ tvarohovým středem a rebarborou.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz