Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi. Udělejte si doma tuto dobrotu

Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi. Udělejte si doma tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Redakce

Zázrak jménem štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi se snadno stane hvězdou vaší domácí cukrárny. Tento lahodný⁤ dezert ⁢je⁣ nejen úžasně chutný, ale také připravitelný z běžných surovin, které máte pravděpodobně‍ doma. Čerstvá jablka, jemný tvaroh a křupavé​ mandle se spojí v dokonalou harmonii, která potěší vaše smysly. Pojďme ⁣se tedy podívat ⁣na recept, který vám přinese radost⁤ z pečení a nakonec i z vychutnávání.

Ingredience ⁣pro štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi

K přípravě tohoto lahodného štrúdlu budete potřebovat několik základních ingrediencí. Na těsto si připravte 250⁤ g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce a špetku soli. Nezapomeňte⁣ přidat ⁤i směs tvarohu‍ a jablek. Potřebujete 400 g⁢ jemného tvarohu, ‌4 ‍střední jablka, 100 g mandlí a 100 g cukru. Dále‍ se vám hodí skořice a citronová šťáva pro osvěžení chuti.

Příprava náplně je klíčová pro dosažení dokonalého‌ výsledku. Jablka oloupejte ⁣a nakrájejte na malé kostičky. Do mísy přidejte tvaroh,cukr,na jemno nasekané mandle a⁣ špetku ‌skořice. Pokud máte rádi‍ výraznější chuť, zakápněte citronovou šťávou. Všechny ingredience dobře promíchejte,⁢ aby se spojily a vytvořily sametovou​ náplň.

Těsto je základem ⁢každého štrúdlu. Na pracovní plochu si proseje mouku, přidejte máslo⁤ a špetku soli. Směs zpracujte do hladkého těsta a‌ nechte v chladu ‌odpočinout‌ alespoň⁣ 30 minut. To pomáhá těstu ⁣skvěle‍ se vyválet a poté se nenechá při⁤ pečení ⁢zmačkat ani zmenšit.

Postup ⁢výroby štrúdlu

Po ⁢přípravě všech ingrediencí se můžete pustit do samotného pečení. Na dobře pomoučeném pracovním stole rozválejte ​těsto na tenký plát. Pokud nemáte moc zkušeností,snažte⁢ se o co nejtenčí vrstvy,aby‌ výsledný štrúdl byl křupavý a lehký.

Následně přeneste těsto na ‌plech vyložený pečicím papírem.‌ Na těsto⁣ rovnoměrně rozložte​ připravenou náplň. Dbejte na⁤ to, aby byl štrúdl plněný rovnoměrně, jinak ‌se vám může při pečení rozpadnout. Nezapomeňte na okrajích těsta udělat pár⁢ záhybů, ⁢které zajistí, že náplň zůstane uvnitř.

Jakmile máte štrúdl naplněný, opatrně ho zaviněte. Snažte se, aby byl co nejpevněji zabaleno, ale zároveň dejte​ pozor, abyste neporušili těsto. Krátkým stiskem⁢ okrajů uzavřete, ⁢aby se náplň nedostala ven. ‌Poté potřete štrúdl rozšlehaným vejcem ⁣pro krásnou ⁣zlatavou barvu.

Pečte štrúdl ⁣v předem‍ vyhřáté troubě na 180‌ °C přibližně 30 až 40 minut, dokud nebude krásně zlatý ​a ​křupavý. Během pečení se vůně jablek‍ a mandlí rozline po ⁣celém domě, a vy ⁤se tak můžete těšit ⁢na ⁣sladkou odměnu.⁢ Po vytažení nechte štrúdl vychladnout a poté ho posypte moučkovým‍ cukrem.

Podávání štrúdlu a tipy na variace

Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi je skvělým dezertem pro jakoukoli příležitost. Podávejte ho teplý, po upečení, nebo jako studený dezert. Výtečně chutná s kopečkem ⁢vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Díky změknutému tvarohu náplň příjemně krémová, co perfektně doplní texturu.

Pokud hledáte varianty,můžete zkusit přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce.⁢ Je také možné experimentovat‍ s různými druhy ořechů, jako jsou vlašské nebo kešu, které dodají štrúdlu novou dimenzi chuti. ⁢Další možností ⁢je obohatit náplň o kakao nebo čokoládové kousky pro extra sladkost.

Nezapomeňte, že čerstvá sezónní jablka zaručují lepší chuť a kvalitu. Dobře vybírejte jablka, aby byla křupavá a šťavnatá. Nebojte se ⁤navštívit místní farmářské trhy a vybrat si ty nejlepší kusy pro váš štrúdl.Čerstvé suroviny jsou klíčem k výbornému výsledku.

Vytvořte si⁤ z štrúdlu oblíbený rodinný dezert díky snadnému receptu. ⁤Na kávě nebo ⁢jako sladká polední svačinka se pro svou oříškovou chuť s jablky a tvarohem stal ‌už dnes⁤ klasikou,která potěší nejen mlsné‌ jazýčky. ⁢Tak ⁢neváhejte a pusťte se do pečení!

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz