Steak s vepřové panenky s bramborem. Budete se jen olizovat

Steak s vepřové panenky s bramborem. Budete se jen olizovat
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 31. 7. 2025

Jednoduchý recept na steak⁤ z ‍vepřové‍ panenky‌ s bramborem, který‍ potěší každého ‍milovníka kvalitního masa. Tato lahodná kombinace je nejen chutná, ale také snadná na přípravu. Díky ​tomuto receptu si připravíte ‌pokrm, na který ‌se budou všichni olizovat.​ Vepřová panenka je jedno‍ z nejjemnějších a nejchutnějších mas, a když krevety zvolíte‌ jako přílohu, máte na stole jedinečný zážitek.

Ingredience pro přípravu vepřové panenky

Na přípravu steaků z⁢ vepřové panenky potřebujete kvalitní ⁤suroviny. Základem je samozřejmě vepřová panenka, která by měla být čerstvá a dobře ⁣upravená. Dále si připravte olivový olej, česnek, rozmarýn a sůl. tyto přísady dodají masu výraznou chuť a aroma. Nezapomeňte také na brambory, které jsou⁢ ideální přílohou. Vybírejte středně velké brambory, které budou dobře pečené a křupavé.

Kromě základních ingrediencí můžete přidat také trochu ​černého pepře pro‍ osvěžení chuti. Vepřová panenka se skvěle hodí k různým ‌bylinkám, takže ‍použijte například tymián nebo šalvěj. Tím obohatíte chuťový profil pokrmu. Dále doporučuji připravit oblíbenou omáčku, kterou podáváte k masu. skvěle se hodí například omáčka z červeného vína nebo bylinková majonéza.

Příprava vepřové panenky krok za‌ krokem

prvním krokem je příprava masa. Vepřovou panenku důkladně očistěte od případného tuku a blan. Nakrájejte ji na⁣ stejnoměrné steaky, které budou mít tloušťku asi 2-3 cm. ​Ty zajistí rovnoměrné ‌propečení. Maso osolte a opepřete, potom potřete olivovým olejem a posypte nasekaným⁤ česnekem a rozmarýnem.

Dalším krokem je zahřátí ‍pánve na střední teplotu. Vložte na​ ni připravené steaky a restujte je z každé strany přibližně 5-7 minut, dokud⁢ nebudou zlatavé a propečené. Pokud máte rádi propečené maso, ​můžete vařit o něco déle. V průběhu ⁣přípravy je⁣ dobré steaky obracet a polévat vypečeným tukem, aby zůstaly šťavnaté.

Jakmile jsou steaky hotové, dejte je na ⁤několik minut odpočinout. Tím se uvolní šťávy‌ a maso bude mnohem chutnější. Zatímco panenka odpočívá, můžete‌ se pustit do přípravy brambor, které budou tvořit perfektní ⁤přílohu k vašemu pokrmu.

Příprava pečených brambor

Příprava brambor je velmi ⁣jednoduchá ⁤a rychlá. Nejprve je oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky. Osvojte si⁣ techniku,⁣ jak ⁣brambory rovnoměrně ​nakrájet, aby se pekly ⁣stejnou rychlostí.Poté je dejte do mísy, zakapejte⁢ olivovým⁣ olejem a posypte ⁣solí, pepřem a bylinkami podle chuti.

Předehřejte ​troubu na⁤ 200 °C a připravené ‍brambory vložte na plech vyložený pečicím papírem. ⁣Pečte je asi 30-40​ minut, nebo dokud nebudou zlatavé a křupavé. V průběhu ​pečení je ideální brambory občas ‌otočit, aby se propekly​ rovnoměrně. Jejich lahodná vůně se rozline​ po celé⁣ kuchyni a nenechá⁣ vás na pochybách, že se​ jedná o skutečný delikatesu.Před podáváním se ujistěte,že⁤ brambory jsou měkké uvnitř a křupavé⁢ zvenku. Dogilujte je čerstvými bylinkami, které ‌podtrhnou ⁤jejich ⁣chuť a⁣ dodají pokrmu na vzhledu. Když máte obě⁢ součásti hotové, můžete servírovat steak s vepřové panenky a pečené brambory na talíři, který oslní nejen‌ vás, ale i vaše hosty.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz