Šťavnaté řízky z panenky. Jak správně smažit řízky z panenky, aby byly šťavnaté

stavnaty rizek
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Pokud si chcete udělat šťavnaté řízky z panenky, tak rozhodně není potřeba se toho bát. Bez problémů to zvládne i méně zkušený kuchař, který si vepřovou panenku dobře naloží. Základem je tedy naložení masa a zejména vhodný způsob smažení.

Šťavnaté řízky z panenky

Pokud chcete připravit opravdu šťavnaté řízky z panenky, tak je musíte předem dobře naložit.

Vepřovou panenku kupte nejlépe u místního řezníka – pro více informací podívejte na náš článek, jak nakupovat u řezníka.

Panenku následně rovnou rozkrájíte na 1 cm široké plátky a naložíte si každý zvlášť nebo si naložíte celou šrůtku vepřové panenky.

Nakládání vepřové panenky

Ať už budete nakládat plátky nebo vepřovou panenku v kuse, tak budete potřebovat hlavně sůl a česnek. To je základ, bez kterého se při nakládání tohoto masa neobejdete.

Pokud budete nakládat vepřovou panenku v kuse, tak je potřeba celou její plochu potřít česnekem a řádně nasolit. Jestliže budete nakládat plátky, tak jejich plochu také potřete česnekem, ale v menším poměru a poté i nasolte.

Plátky stačí nakládat cca 2 dny předem. Celou šrůtku rozhodně nakládejte 4 dny předem.

Pokud spěcháte, vyzkoušejte trik, kterým efektivně zkrátíte dobu nakládaní – více v našem článku, jak naložit rychle maso.

Jak smažit řízky z panenky

Naložené řízky opláchnete od česneku a pořádně rozklepete, u plátků můžete opláchnout a rovnou rozklepávat. V případě celé šrůtky je potřeba ji opláchnout a nakrájet na 1 cm silné plátky a pak pořádně rozklepat.

Řízky při smažení budou naskakovat zpátky do výšky, takže se pořádného naklepání opravdu nemusíte bát. Po naklepání je obalíte do klasického trojobalu a začnete pomalu na tuku nebo sádle smažit.

Řízky z vepřové panenky je potřeba smažit na mírném ohni, dokud nebudou mít zlatavou kůrku. Je potřeba myslet na to, že panenka je sama o sobě méně šťavnatá a proto je potřeba ji přesně takto smažit.

Jaká příloha k panence?

Za přílohu můžete zvolit opravdu cokoliv, co se týká brambor. Skvělé jsou určitě vařené brambory, ale také hranolky, pečené brambory nebo bramborová kaše.

Rozhodně se nemusíte bát připravit si ke svým šťavnatým řízkům z panenky ani klasický bramborový salát, který dodá lehkost celého jídla.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz