
Španělské ptáčky jsou klasika české domácí kuchyně která nikdy nezklame a tento recept na španělské ptáčky vás naučí připravit šťavnaté rolky plněné šunkou vejcem a kořením s bohatou omáčkou která se budete olizovat až za ušima.
Ingredience pro španělské ptáčky
Pro přípravu budete potřebovat plátky hovězího nebo vepřového masa podle chuti vhodné na rolování plátky šunky natvrdo uvařená vejce cibuli strouhanku nebo krajíc chleba namočený v mléce a pár lžic hořčice nebo dijon pro dochucení.
Nezapomeňte na koření které dodá španělským ptáčkům charakter sůl pepř mletá paprika majoránka nebo tymián a k vaření omáčky použijte vývar ze zeleniny nebo masa trochu rajčatového protlaku a cukr pro vyvážení chuti.
Pro přílohu zvažte brambory upravené jako kaše misto klasiky funguje rýže nebo houskový knedlík podle toho co preferujete Tyto varianty podtrhnou omáčku a udělají z receptu na španělské ptáčky kompletní rodinné jídlo.
Příprava a krok za krokem
Masové plátky jemně naklepejte aby byly tenké a rovnoměrné na rolování poté na každý plátek naneste vrstvu hořčice položte plátek šunky a kousek natvrdo uvařeného vejce a případně menší množství strouhanky pro lepší spojení náplně.
Rolky pevně zatočte a zajistěte párátky nebo nití Následně je orestujte na pánvi ze všech stran do zlatova a přesuňte do širšího hrnce kde připravíte omáčku Osmahněte cibuli přidejte rajský protlak a nechte chvíli povařit.
V hrnci zalijte vše vývarem přidejte koření a vložte zpět ptáčky Nechte dusit na mírném plamenu tak aby byly maso i náplň propečené při tom omáčka zhoustne a chutě se spojí Pokud bude omáčka příliš řídká zahustěte ji jíškou nebo trochou strouhanky.
Na závěr vyjměte párátka nebo nit a nechte ptáčky chvíli odpočinout před krájením Tím se lépe usadí šťávy uvnitř masa a při podávání se omáčka krásně vsákne do každého kousku což zajistí opravdu lahodný zážitek.
Tipy, varianty a servírování
Pro odlehčení verze můžete místo masového plátku použít kuřecí prsa která jsou rychlejší na přípravu a dobře přijmou náplň Přidejte bylinky jako petržel nebo pažitku pro svěží aroma recept na španělské ptáčky tak získá moderní nádech.
Milovníci pikantnějších chutí mohou do náplně přidat nakrájenou chilli papričku nebo nahradit běžnou hořčici dijonskou Variantu s uzeným sýrem doporučujeme pro ty kteří chtějí bohatší krémovou texturu s jemně uzenou chutí doplněnou třeba o bramborovou kaši.Pokud plánujete větší porci pro hosty připravte ptáčky den předem uložte do chladničky a na druhý den jenom dohřejte tím chutě lépe do sebe proniknou a maso bude ještě šťavnatější Při servírování dbejte na teplotu omáčky aby nebyla příliš horká.
Pro lepší SEO použijte v titulcích a popiscích na webu fráze jako španělské ptáčky recept tradiční české jídlo nebo recept na španělské ptáčky To pomůže vyhledávačům a čtenářům rychle najít váš obsah a recept.


