Smažené a fritované jídlo. Dá se připravovat i zdravě?

Smažené a fritované jídlo
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Pokud máte rádi smažené a fritované jídlo, tak určitě přemýšlíte nad tím, jak by se takové jídlo dalo připravovat zdravě. Věřte nebo ne, ale v každé kuchyni se smaží nebo frituje jiným způsobem.

Klasické smažení a fritování

Pokud se v kuchyni rozhodnete pro přípravu křupavých řízečků nebo vynikajících domácích hranolek, nabízí se spousta způsobů. Prvním způsobem je smažení na tuku. Někdo také zvolí způsob smažení na oleji. Naše babičky nejvíce smaží na sádle. Při výběru jednoho z těchto 3 způsobů vždy dochází ke kontaktu jídla s velkým množstvím mastného.

Pro tělo není smažení ani fritování příliš zdravý způsob stravování.  Zejména u dětí by mělo smažené a fritované jídlo tvořit co nejmenší součást jídelníčku v týdnu. Je ale jasné, že si málo kdo dokáže představit život bez takto upravovaného jídla.

Jak tedy na zdravé smažené a fritované jídlo?

V posledních letech nám výrobci přináší několik možností, jak smažit nebo fritovat. Pokud ale chcete používat co nejméně oleje ke smažení, tak se nabízí možnost pořízení fritovacího hrnce, který smaží jen s velmi malým množstvím oleje.

V takovém případě se jedná o horkovzdušné fritovací hrnce. Nemyslete si ale, pokud kupujete horkovzdušný fritovací hrnec, že budete smažit úplně bez tuku. Vždy je potřeba přidat minimálně lžíci oleje. Už ale to, že snížíte přidání oleje k jídlu minimálně o 95 %, nabízí možnost připravovat smažené a fritované jídlo velice zdravě.

Co všechno zvládneme připravit zdravě v horkovzdušné fritéze?

Horkovzdušná fritéza si dokáže poradit se vším, tak jako klasický fritovací hrnec. Můžete připravovat luxusní křupavé řízky v trojobalu. Můžete také vyzkoušet dělat přírodní řízky. Co je ale nejlepší, tak dokážete připravit opravdu vynikající hranolky nebo americké brambory, které nebudou plavat v oleji.

Někteří lidé také používají jiné způsoby, jak připravovat nemastná jídla. Například po usmažení se snaží pokrm osušit pomocí ubrousků. Jiní zase věří tomu, že pokud po usmažení protáhnou jídlo vřelou vodou, tak ho dokáží zbavit mastnoty.

 

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz