
Plněná sekaná pečeně II je recept, po kterém se budete olizovat až za ušima a který kombinuje šťavnaté mleté maso, chutnou náplň a jednoduchý postup vhodný pro rodinné večeře i sváteční stůl.
Ingredience a příprava masa
Pro základ potřebujete 800 gramů mletého masa kombinace vepřového a hovězího, dvě vejce, strouhanku namočenou v mléce, najemno nasekanou cibuli a česnek, sůl a čerstvě mletý pepř pro výraznou chuť.
Přidejte bylinky jako majoránku nebo tymián a trochu dijonské hořčice pro pikantnost, případně lžíci worcesterové omáčky pokud ji máte k dispozici, maso pak důkladně promíchejte rukou aby se chutě spojily.
Dbejte na správnou konzistenci směsi, měla by držet tvar, ale být vláčná, přebytečnou strouhanku nebo mléko upravte podle potřeby a směs nepracujte příliš dlouho aby výsledná sekaná nebyla tuhá.
Náplň a sestavení plněné sekané
Skvělou klasikou do náplně jsou natvrdo uvařená vejce a nakládané okurky, které dodají kontrastní texturu a osvěžující kyselost, můžete přidat i nastrouhaný tvrdý sýr pro tvarohovější střed.Pokud preferujete masovější náplň, připravte směs z restované cibulky, na drobno nakrájené slaniny a čerstvých bylinek, náplň položte jako proužek doprostřed rozprostřeného masa a pečlivě zabalte okraje.
Formování sekané je klíčové,tvarujte ji do kompaktního bochníku,uzavřete náplň pevně uvnitř a povrch můžete potřít trochou oleje nebo pak pokrýt plátky slaniny pro extra křupavost a chuť.
Pečení, servírování a tipy
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 60 až 80 minut, délka závisí na velikosti a typu masa, nejlepší je použít kuchyňský teploměr s vnitřní teplotou kolem 72 stupňů pro bezpečné a šťavnaté pečení.
Po vytažení nechte sekanou odpočinout minimálně deset až patnáct minut aby se šťávy rovnoměrně rozložily, teprve pak krájejte, pořezem napříč získáte pěkné kolečka s viditelnou náplní a vyváženou texturou.
Pro servírování nabízím variantu s domácí omáčkou z protlaku rajčat, trochy medu a balzamikového octa nebo s houbovou omáčkou pro slavnostnější podání, obě kombinace doplňují bohatost masa.
Tipy pro úspěch zahrnují použití studených surovin pro lepší spojení směsi, případné krátké ochlazení před pečením pro stabilní tvar a možnost pečení ve vodní lázni pro extra vlhkost a jemnost sekané.
Variace receptu můžete rozšířit o náplň z pečené papriky, špenátu a ricotty nebo o pikantní uzenou náplň, každá změna přinese nové chuťové nuance a udržuje recept čerstvý pro opakované vaření.