Plněná sekaná pečeně II. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima

Plněná sekaná pečeně II. Recept, po kterém se budete olizovat až za ušima
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 16. 10. 2025

Plněná sekaná⁢ pečeně II je recept, po kterém se budete olizovat ​až za ⁤ušima a který kombinuje ⁤šťavnaté mleté⁤ maso, chutnou náplň a jednoduchý postup ‍vhodný pro rodinné večeře i sváteční stůl.

Ingredience a⁢ příprava masa

Pro základ potřebujete 800 gramů mletého masa kombinace vepřového a hovězího, dvě vejce, strouhanku namočenou v mléce, najemno ‌nasekanou cibuli a česnek, sůl a‍ čerstvě mletý ‌pepř pro výraznou chuť.

Přidejte ​bylinky jako majoránku nebo tymián⁤ a trochu dijonské hořčice pro​ pikantnost, případně lžíci worcesterové omáčky ⁤pokud ji máte k dispozici, maso pak důkladně promíchejte rukou aby se chutě spojily. ⁢

Dbejte⁢ na správnou konzistenci ⁤směsi, měla by držet tvar, ale být vláčná, přebytečnou strouhanku nebo mléko upravte podle potřeby a směs nepracujte příliš dlouho aby výsledná sekaná nebyla tuhá.

Náplň a sestavení plněné sekané

Skvělou klasikou do náplně jsou natvrdo uvařená ​vejce a nakládané ⁤okurky, které dodají kontrastní texturu a osvěžující kyselost, můžete⁣ přidat i nastrouhaný tvrdý sýr pro ⁤tvarohovější⁤ střed.Pokud preferujete masovější náplň, připravte směs z restované cibulky, na drobno nakrájené slaniny a čerstvých ⁢bylinek, náplň ⁢položte ‌jako proužek doprostřed rozprostřeného masa⁤ a pečlivě zabalte okraje.

Formování sekané ‍je klíčové,tvarujte‍ ji‍ do kompaktního bochníku,uzavřete náplň ‍pevně uvnitř⁤ a povrch můžete potřít trochou oleje nebo pak pokrýt plátky slaniny pro extra křupavost a chuť.

Pečení, servírování‌ a tipy

Pečte v předehřáté troubě⁤ na 180 stupňů přibližně 60 až 80 minut, délka závisí na velikosti a typu masa, nejlepší je použít kuchyňský teploměr s vnitřní ‍teplotou kolem 72 stupňů pro bezpečné ⁣a šťavnaté pečení.⁣

Po vytažení nechte sekanou odpočinout minimálně deset až patnáct ⁢minut aby se šťávy rovnoměrně rozložily, ‌teprve pak krájejte, pořezem napříč získáte ‌pěkné kolečka s viditelnou náplní a vyváženou texturou. ⁢⁢

Pro servírování nabízím variantu s domácí ‌omáčkou z protlaku rajčat, trochy medu a ​balzamikového octa nebo s ‌houbovou omáčkou pro slavnostnější podání, obě kombinace doplňují bohatost⁢ masa. ​

Tipy⁤ pro úspěch zahrnují použití studených surovin pro lepší spojení směsi, případné krátké ochlazení před pečením pro stabilní tvar a⁤ možnost pečení ve‌ vodní lázni pro extra vlhkost a jemnost sekané.‌ ‍

Variace receptu můžete rozšířit o náplň z pečené papriky, špenátu a ricotty nebo o pikantní uzenou náplň, každá změna ⁣přinese nové chuťové nuance a ​udržuje recept čerstvý pro opakované vaření.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz