
Piškotové řezy s marmeládou a krémem jsou jednoduchý a oblíbený dezert, který zvládnete i bez velkých zkušeností v cukrařině. V následujícím receptu najdete jasné kroky, přesné ingredience a praktické tipy pro vláčný korpus, chutnou marmeládu a hladký krém.
Ingredience a pomůcky
Na piškotový korpus budete potřebovat vejce, cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva a vanilku. Pro náplň volte kvalitní marmeládu podle chuti, například meruňkovou nebo borůvkovou. Dále připravte máslový krém nebo šlehačku podle oblíbené varianty.
K množstvím: na plech cca 20 x 30 cm stačí 4 vejce, 120 g cukru, 120 g mouky a lžička prášku do pečiva. Na krém použijte 200 g másla a 200 g moučkového cukru nebo 250 g mascarpone se 150 ml smetany pro lehčí verzi dezertu. Upravte podle velikosti formy.
K pomůckám patří šlehací metla nebo mixér, větší mísa, plech s pečicím papírem a hladítko pro roztírání krému. Pečicí papír usnadní vyklopení korpusu a ostrý nůž zase přesné krájení řezů do požadovaných porcí. Teploměr není nutný, postačí čas pečení.
Kvalita surovin významně ovlivní výsledek. Čerstvá vejce, pravé máslo a dobrou marmeládu poznáte podle vůně a chuti. Pokud použijete domácí marmeládu, řezy získají výraznější ovocný charakter. Můžete také sáhnout po bezvaječné verzi korpusu pro alergiky.
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny, až směs zhoustne a zvedne se do dvojnásobného objemu. Poté opatrně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva,aby piškot zůstal vzdušný a lehký po upečení.
Pečte ve vyloženém plechu zhruba 12 až 15 minut podle výkonu trouby a tloušťky těsta. Hotový piškot by měl být zbarven do zlatova a pružný na dotek. Nechte korpus vychladnout na mřížce, aby se vlhkost rovnoměrně rozptýlila a povrch nepropadl.
Krém připravíte ušleháním změklého másla s moučkovým cukrem a vanilkou do hladké konzistence nebo vyšleháním mascarpone se smetanou do pevnější chuti. Hotový krém rozetřete na vychladlý korpus, navrstvíte marmeládu a přiklopíte druhým tenkým plátem piškotu pokud děláte vrstvené řezy.
Tipy, varianty a skladování
Pro unikátní chuť můžete do krému přidat nastrouhanou citronovou kůru, trochu rumu nebo kávový extrakt. Marmeládu volte podle roční sezóny, jogurtová nebo ovocná náplň se hodí pro svěží letní řezy. experimentujte s poměry krému a marmelády.
Pokud preferujete lehčí variantu,použijte místo máslového krému řešení s mascarpone a šlehačkou.Pro čokoládovou verzi vmíchejte do krému trochu kakaa a povrch polijte čokoládovou glazurou. Alternativně nahraďte část mouky polohrubou pro měkčí drobení.
Řezy skladujte v chladnu, ideálně v lednici zakryté potravinářskou fólií nebo v uzavřené misce. V lednici vydrží 3 až 4 dny,při použití šlehaného krému raději konzumujte do dvou dnů.Před podáváním nechte kousek při pokojové teplotě, aby chutě lépe vynikly.
Při krájení ostrým nožem namočeným v horké vodě dosáhnete čistých řezů bez drobení. pokud připravujete řezy na oslavu, můžete je ozdobit čerstvým ovocem, posypat moučkovým cukrem nebo přidat barevné zdobení z čokolády pro působivější prezentaci.