Pečicí mísa jako praktický pomocník v kuchyni. Už nebudete chtít péct v troubě

pečičí pánev
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková - 28. 7. 2025

K pečení se v kuchyni nejčastěji používá elektrická trouba, která bývá součástí sporáku. Pečicí mísa ji ale dokáže v plném nahradit. Tento užitečný elektrospotřebič disponuje několika výhodami, kvůli kterým se oplatí ho pořídit. Jestliže doma ještě pečicí mísu nemáte, možná stojí za to o ní popřemýšlet. Co jejím nákupem získáte?

Pečicí mísa versus trouba

Pečicí mísa, nebo chcete-li remoska či pečenka, je přístroj, který dokáže péct, zapékat, smažit i dusit. Je v něm možné připravit jídlo pro celou rodinu i pro jednotlivce.

Je tedy tedy malá a účinná nádoba, která oproti běžné elektrické troubě nabízí i menší spotřebu energie. Její příkon se totiž pohybuje okolo 500 W, zatímco u trouby je to asi 2 500 W.

V současné době, kdy jsou energie drahé a šetří se, kde se dá, je to jedna z možností, jak uspořit domácí finance. Pečicí mísu si lze vzít s sebou na dovolenou, na chatu i na studentskou kolej. Je skladná a přenosná.

Jak pečicí mísa funguje

Pečicí mísa pracuje na principu vrchního ohřevu. Skládá se z nádoby, nejčastěji opatřené teflonovým povrchem, a víkem, ve kterém je topná spirála. Ta rozvádí teplo rovnoměrně po stěnách nádoby. Víko je opatřené otvory pro únik páry.

Ve starších typech pečicích mís není možné regulovat teplotu. Ta se většinou pohybuje mezi 160 až 180 °C. Moderní modely již jsou vybavené možností regulací teploty.

Ale i kdybyste tuto vychytávku u pečicí mísy neměli, stejně využijete jejích kladných vlastností. I v pečicí míse, kde se teplota ohřevu nereguluje, je totiž možné připravit celou řadu chutných sladkých a slaných pokrmů.

praktická remoska
praktická remoska

Co všechno je možné v pečicí míse připravit

Pečicí mísa je opravdu šikovný pomocník, který vám upeče maso, chléb, bábovku, ovocný koláč nebo pizzu. Když do ní dáte péct naporcované kuře, bude mít krásnou propečenou kůrčičku, přičemž maso zůstane šťavnaté, protože na rozdíl od elektrické trouby maso nevysouší.

Zapečete tousty, rozškvaříte sádlo. Lze ji využívat i pro rozpékání pečiva nebo ohřívání jídla. Zejména vysokoškolští studenti na kolejích ji určitě využijí, když si potřebují připravit jídlo. Pečicí mísa je výborným pomocníkem také na víkendových pobytech na chatách a chalupách.

Ba co více, klidně si remosku nebo pečenku můžete vzít s sebou na dovolenou pod stan a připravovat v ní pokrmy během pobytu v kempu. Zde je běžně k dispozici připojení do elektrické sítě.

Díky pečicí míse není člověk odkázán na stravování v restauracích a hospodách, čímž se dají ušetřit nemalé peníze. Zvláště v současné době, kdy se vše zdražuje, je to poměrně aktuální.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz