Pečená husa se v každé domácnosti dělá jinak. Ve většině případů se ale husa peče přes noc nebo minimálně 5 hodin. Husa bývá dosti velká a vysoká, takže je potřeba ji pořádně propéct. Čím déle budete husu péct, tak tím míň stupňů v troubě nastavíte. My vám dnes přinášíme návod, jak připravit husu krásně propečenou a šťavnatou už za 5 hodin.
Pečená husa se musí předem připravit
Pečená husa je vždy nejlepší chlazená. Pokud máte tu možnost, tak si ji kupte chlazenou a rovnou ji připravte. Husa se ale dá připravovat i jako mražená, jen už to maso nikdy nebude tak křehké jako u chlazené husy.
Ať už je husa chlazená nebo mražená, tak je potřeba ji před její přípravou pořádně opláchnout z venkovní strany a zkontrolovat, zda je uvnitř pořádně vyčištěná. Pozor si dávejte na husu ze supermarketu, kdy se někdy dovnitř vkládá sáček s vnitřnostmi. Ten je potřeba před pečením rozhodně vytáhnout.
Jak na pečenou husu?
Na pečenou husu budete potřebovat:
- chlazenou nebo mraženou husu
- 3 lžíce soli
- 4 lžíce kmínu
Dokonale šťavnatá pečená husa se dá opravdu připravit jen z těchto pár surovin. Pojďme si povědět, jak na to. Není to složité.
Očištěnou husu si vložte do pekáče, kde ji pořádně nasolíte a posypete kmínem. Sůl použijte hlavně z vnitřní strany, protože by se přes kůži špatně dostávala do masa.
Nasolenou a nakmínovanou husu následně vložte přes noc do lednice, aby mohla jít hned brzo ráno do trouby.
Husa pečená 5 hodin
Důležité je vytáhnout husu z chladničky minimálně hodinu před vložením do trouby. Během této hodiny už si však rozehřívejte troubu na požadovanou teplotu. My budeme péct husu tak, aby byla hotová během 5 hodin, takže na troubě nastavte 160 stupňů.
Před vložením do trouby strčte ještě do husy dvě jablka rozkrojená na polovinu. Ta se postarají o to, aby během pečení zůstala husa šťavnatá.
Do pekáče k huse poté nalijte vodu do výšky cca 3 cm a vložte celé dílo do trouby. Během pečení je potřeba husu polévat po intervalech zhruba 40 minut.