Palačinky budou nadýchanější než kdy dřív. Jen změňte poměr mléka

Palačinky budou nadýchanější než kdy dřív. Jen změňte poměr mléka
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 14. 12. 2025

Palačinky mohou být‌ lehčí⁣ a nadýchanější, když upravíte poměr mléka⁤ v těstě⁢ a‌ zároveň zohledníte další faktory jako ⁣množství mouky, vejce ‍a kypřicí prášek ‌pro ‍dosažení dokonalé struktury a chuti.

Proč méně⁣ mléka zlepší nadýchanost

Když ⁤snížíte ‌množství mléka, těsto zhoustne a lépe udrží‍ vzduchové bubliny vzniklé⁢ při míchání nebo působením⁤ kypřidla, což vede k lehčí struktuře palačinek a ⁣výrazně menší tuhosti po usmažení.

Mléko ředí lepivost škrobu v mouce a pokud je ho příliš, bubliny praskají dříve, než kypřidlo stihne působit, proto správný poměr mléka a⁢ mouky je klíčový pro skutečně⁤ nadýchané palačinky.

Prakticky ‌to znamená snížit mléko z klasických receptů asi ‍o pětinu až třetinu nebo část tekutiny nahradit bílým jogurtem⁢ či podmáslím, které těsto obohatí o kyselost a ⁢zlepší reakci​ prášku do pečiva.

Jak ⁣upravit poměr mléka v receptu

Nejprve⁣ si ⁤ověřte referenční ​recept a množství suchých složek. Odečtěte mléko tak, aby vzniklo hustší těsto, které ⁣je stále dost tekuté pro lití na pánev,‌ ale lépe drží bublinky vzduchu.Konkrétní poměr zkuste takto: ⁢pokud recept volá 300 ml mléka na 250 g mouky, použijte‍ 220 až‍ 240 ml‌ a zbytek tekutiny nahraďte jogurtem⁤ nebo slabým podmáslím pro jemnější zvednutí těsta.

Je důležité těsto nepromíchat přespříliš, krátké ​promíchání s pár​ hrudkami je‌ lepší ⁢než úplně hladké těsto, protože tak se bubliny ⁣zachovají a výsledné palačinky⁤ budou vzdušné.

Nechte těsto odpočinout deset až třicet ‌minut,​ aby mouka absorbovala tekutiny.​ Během odpočinku se struktura stabilizuje a rozdíl v nadýchanosti bude znatelný už u první dávky na pánvi.

Další tipy pro extra nadýchané palačinky

Nahrazení části mléka podmáslím, kefírem nebo hustým jogurtem⁣ zvýší kyselost těsta a pomůže prášku do pečiva nebo ‌sody lépe reagovat, což produkuje jemnější a vyšší palačinky s bohatší chutí.

Oddělené bílé⁢ vyšlehejte do pevných špiček‌ a jemně vmíchejte ⁣do⁤ těsta na závěr,čímž přidáte další⁤ vzduchovou složku.Takto vzniklé palačinky získají výrazně ⁣lehčí⁣ a nadýchanější⁣ strukturu.

Dbejte ‌na‌ čerstvost prášku do pečiva a nepřehánějte⁣ množství sody, protože příliš mnoho kypřidla může udělat bublinkovou a zároveň křehkou strukturu. ⁢Vyvážené množství ‌je proto základem úspěchu.

Pánev⁤ musí být středně horká a lehce vymazaná máslem nebo tukem, aby se palačinka rychle⁣ zvedla a okraje zpevnily, přičemž ​střed‍ zůstane nadýchaný a vlhký bez připálení.

Podávejte ‌palačinky ⁣čerstvé a přikryté utěrkou, aby neztratily vlhkost. Pokud připravujete větší množství,‍ uchovávejte je‌ v teplé troubě a zakryté, aby⁣ si udržely nadýchanost​ až do servírování.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz