
Dnes se zaměříme na nejčastější chyby, které lidé dělají při vaření. Patří mezi ně nadměrné solení, dlouhé vaření a časté otáčení na pánvi. Tyto faktory mohou značně ovlivnit kvalitu jídla, přičemž mnozí si to ani neuvědomují. Nyní si rozebereme každou z těchto chyb a vy se tak můžete poučit, jak se jim vyhnout.
Nadměrná sůl. Proč méně je více?
Nadměrně osolené jídlo dokáže zkazit i sebelepší recept. I když nám sůl pomáhá zvýraznit chuť, její nadbytek může snadno přebít ostatní chutě a vede i k nepříliš zdravému stravování. Ochutnávejte tedy jídlo průběžně již během vaření, abyste předešli zbytečnému solení.
Kromě již zmíněného je dobré si také uvědomit, že některé suroviny obsahují přirozeně sodík. Například vývary a sójová omáčka mohou zvýraznit slanost, takže je dobré u těchto pokrmů použít menší množství soli, něž které běžně používáte.
Používejte bylinky a jiné koření pro vytvoření intenzivních chutí i bez nadměrného solení.
Další užitečnou radou je solit až na konci vaření – tímto způsobem můžete přesně kontrolovat úroveň slanosti. Pokaždé, když ochutnáváte, se ujistěte, že se vám pokrm chutná. Pamatujte, že sůl by měla jídlo doplňovat, nikoliv jej přebíjet.
I druh soli hraje svou významnou roli. Pro solení svých pokrmů si vyberte kvalitní mořskou nebo himalájskou sůl. Vyhýbejte se sypkým solím a levným variantám, které mohou vaše jídlo snadněji znehodnotit.
Pokud jste přesolili guláš, podívejte na náš návod – jak napravit přesolený guláš.
Dlouhé vaření a jeho důsledky
Dlouhé vaření je další věc, ve které se mnoho domácích kuchařů dopouští chyb. I když některé pokrmy, jako jsou polévky a dušená masa, vyžadují delší dobu přípravy, ostatní potraviny, jako jsou zelenina nebo ryby, by měly být vařeny kratší dobu, aby si zachovaly chuť a živiny.
Pokud totiž vaříte zeleninu příliš dlouho, ztrácí svou barvu, texturu i cenné vitamíny. Nejlepší je vařit zeleninu v páře nebo krátce blanšírovat, čímž zajistíte, že si zachová svou křupavost i živiny.
Dlouhé vaření také přispívá k negativnímu ovlivnění chuti masa. Pokud maso vaříte příliš dlouho, stává se suchým a tuhým. Místo toho zkuste používat metody jako rychlé prudké opečení, díky kterému se maso takzvaně zatáhne, s následným restováním, čímž zachováte šťavnatost a chuť masového pokrmu.
Při vaření se proto snažte dodržovat doporučené doby přípravy.
Časté otáčení na pánvi. Proč raději ne?
Další obvyklou chybou je časté otáčení připravovaného pokrmu na pánvi. Mnozí lidé věří, že čím více budou jídlo otáčet, tím bude lépe upečené. To však není pravda a ve skutečnosti může narušit proces vaření. Když potravinu na pánvi často otáčíte, nedojde k jejímu správnému opečení a získání zlatavé kůrky.
Například při grilování nebo opékání masa je důležité nechat maso pár minut “odpočívat” na jedné straně, aby se dobře propeklo. Teprve poté jej obrátit a nechat opéct stejně tak druhou stranu. Tím dosáhnete perfektního propečení a šťavnatosti masa.
V případě zeleniny je dobré nastavovat pravidlo, že ji netřeba neustále míchat. Přestože mnozí z nás mají tendenci ji neustále otáčet, pamatujte, že je lepší nechat zeleninu na pánvi chvíli zpevnit a opéct, aby získala potřebnou texturu.