Moje babička dělá nejlepší zapečené těstoviny s uzeným masem, tajemství je v jedné surovině. Mňam!

zapecene testoviny s uzenym
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 23. 11. 2025

Moje⁢ babička dělá nejlepší​ zapečené těstoviny s ⁣uzeným masem a⁤ když ‌vstoupíte do kuchyně,vůně sýra a uzeného masa⁤ vás obklopí tak,že hned víte,že ​nás čeká rodinný ​oběd⁢ podle starého receptu plného lásky.

Proč jsou zapečené těstoviny ⁢s uzeným‌ masem tak ⁢oblíbené

tekutá‍ krémová směs a⁢ křupavá sýrová ​kůrka vytvářejí‍ dokonalý ⁣kontrast, který je důvodem, proč jsou zapečené těstoviny s uzeným ⁢masem stálou klasikou v⁤ českých domácnostech⁢ a rodinných receptech.

Uzené⁣ maso​ dává ‍jídlu hlubokou chuť a⁤ kouřový nádech,který se skvěle kombinuje s bešamelem nebo smetanou,proto tento recept patří ‍mezi oblíbené volby pro ⁣rychlý i ⁤slavnostní oběd s ⁢minimální námahou.

Variabilita receptu je velká, můžete přidat zeleninu, chilli nebo jiné ‍sýry a ‍udělat z ⁤toho verzi pro děti i dospělé, přitom​ základ zůstává‍ stejný a zesiluje chuť domácí ⁢pohody a babiččiny tradice.

Ingredience ⁣a postup podle babiččina receptu

Základní přísady jsou těstoviny, uzené maso nakrájené na kostičky, strouhaný sýr a‍ tekutina pro spojení, plus⁢ sůl a pepř. Doporučuji také česnek a​ cibuli pro⁣ hloubku chuti⁢ a čerstvé⁤ bylinky⁤ pro vůni.

Těstoviny je ‍nejlepší⁤ vařit​ na skus, tedy al dente,⁤ protože ‍se​ při zapékání dopečou a‍ nepřekysnou. Uzené maso⁣ chvíli osmahněte, aby se uvolnila chuť a tuk, který pak pomůže vytvořit křupavou kůrku.

Pokud děláte bešamel, dbejte na‍ hladkost a nechte ho chvíli provařit s ⁤trochou⁢ muškátového oříšku. Smíchejte bešamel nebo smetanu s⁣ těstovinami⁢ a‍ masem, navrch⁣ strouhaný sýr a zapékejte dozlatova.

Pečicí teplota okolo 180 až 200 stupňů‌ je ideální, doba zapékání se pohybuje mezi 20 a 30 ‍minutami podle typu ‌trouby ‍a ‍množství.⁣ Po vytažení nechte pár minut odstát, aby se chutě ⁤ustálily a porce se daly snadno krájet.

Tajemství jedné⁢ suroviny a tipy ⁤pro dokonalou zlatavou ⁤kůrku

Tajemství ​babiččina ‌receptu je plnotučná smetana,která ⁤dává směsi ⁢hedvábnou konzistenci a zabraňuje vysušení při ​zapékání,díky čemuž jsou zapečené těstoviny s uzeným masem krémové a šťavnaté.

Pro dokonalou sýrovou kůrku‍ kombinujte ‍dva druhy sýra, například tvrdý sýr na ⁤kůrku a měkčí ‍sýr⁢ do⁣ směsi,‌ to vytváří ​chuťový kontrast a pomáhá dosáhnout⁤ krásné ⁢barvy při pečení v domací troubě.

Nepodceňujte malé triky jako lehké potřísnění povrchu olivovým‌ olejem nebo přidání strouhanky smíchané s parmazánem,⁣ což zvýší křupavost a estetiku pokrmu při servírování⁢ pro ⁢rodinné oslavy.

Zbytky se ‍dají skladovat v lednici​ dva⁣ až tři dny, při ohřívání přidejte trochu smetany ⁢nebo vody, ⁣aby se ⁢krém obnovil a těstoviny⁢ neztratily​ šťavnatost, to platí⁢ pro všechny domácí recepty tohoto typu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz