Moje babička dělá nejlepší řízky, tajemství je v jedné surovině. Mňam!

rizky od babicky
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 16. 9. 2025

Moje babička dělá nejlepší řízky a každý návštěvník odchází s plným talířem a úsměvem, protože za tou dokonalou křupavou‍ krustou stojí malé, ale účinné tajemství které změní každý oběd v zážitek.

Tajemství jedné suroviny

Prášek do pečiva je malá ‌surovina s velkým efektem a babička ho přidává do trojobalu proto, že vytváří drobné bublinky​ které dělají obal ​lehčí a mnohem křupavější než klasická kombinace mouky vejce a strouhanky.

když‌ do mouky, do rozšlehaného⁢ vejce nebo přímo do strouhanky ‍přimícháte ‌drobné množství prášku do pečiva, obal při​ smažení nafoukne drobné póry a udrží uvnitř ⁣více šťávy takže řízky zůstanou měkké a chutné delší dobu.

Prášek do pečiva⁢ funguje jednoduše protože⁣ při‌ kontaktu s vlhkostí a teplem uvolňuje plyny‌ které vytvářejí jemnou strukturu obalu, a to bez chemické chuti pokud používáte běžné množství a nepřeháníte dávkování.

Jak to dělala moje babička

Babička začínala výběrem masa a volila tenké plátky vepřového nebo telecího​ které rozklepala do stejné tloušťky, ⁤aby se řízky smažily rovnoměrně a nebyly na jednom místě suché a na druhém krvavé.

Po ‌rozklepání maso jemně osolila a nechala ho krátce ‌odležet při pokojové teplotě, protože sůl trochu rozvine chuť a⁣ maso se lépe obalí, to ‌je klasický ‌krok který pomáhá dosáhnout domácích šťavnatých řízků.

Při obalování babička do mouky přidala špetku prášku do pečiva a‍ obalovala standardně v mouce vejcích a strouhance, ale ten jednoduchý trik s‍ práškem rozdíl dělal a obal získal tu správnou‌ křupavou texturu.

Nakonec se řízky smažily na​ dostatečně horkém​ tuku aby se rychle zatáhly a vytvořily krásnou krustu, babička používala sádlo které dalo řízkům tradiční vůni a‌ nejlepší chuť což je další z volitelných tajemství těch nejlepších smažených řízků.

Tipy pro dokonale křupavé řízky

Udržujte olej nebo sádlo na ⁣středně vysoké​ teplotě kolem vhodné‍ míry při které se⁣ obal ihned zatáhne ale nespálí, příliš nízká teplota způsobí mastný obal a příliš vysoká rychle zhnědne bez propečení masa uvnitř.

Neobalujte řízky příliš tlustě a ⁢vyhněte se přetěžování pánve, smažte po menších ​dávkách aby teplota tuku neklesla, tím zajistíte‍ rovnoměrné smažení a křupavý povrch bez zbytečného ⁣nasáknutí tuku.

Po usmažení nechte ⁣řízky chvíli odpočinout na mřížce nebo na papírové utěrce, ​krátké větrání pomůže zachovat křupavost a odvádí přebytečný tuk, můžete je také krátce udržet v teplé troubě při ⁣nízké teplotě pokud připravujete ⁣větší porci.

Pro variace zkuste do trojobalu mírně přidat bylinky nebo parmazán v kombinaci s práškem do pečiva, tak získáte výraznější chuť a stále lehký obal, tato drobná úprava může ‌vaše domácí řízky povýšit na restauranční úroveň.

Řízky servírujte ⁢hned teplé s bramborovým salátem domácí okurkou nebo jen s plátkem citronu které zvýrazní chuť masa, babiččina radost z plného​ stolu a spokojené‍ rodiny je ‍ten nejlepší důkaz ‌že jednoduché tajemství funguje.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz