Moje babička dělá nejlepší pudinkovou buchtu, tajemství je v jedné surovině. Mňam!

pudinkova buchta
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 18. 10. 2025

Moje babička dělá ⁣nejlepší pudinkovou buchtu a vždy to komentuje s úsměvem, že tajemství je v jedné ⁤surovině, ​která těsto zvláční a dá mu tu pravou domácí chuť, takže jsem recept pozorně sledoval a teď ho sdílím.

Proč‌ je tajná surovina klíčová

Zakysaná smetana je tou jednou surovinou,která dává ​babiččině‌ pudinkové ‍buchtě‌ vláčnost‌ a ⁣jemnost,protože‍ tuk a⁣ kyselost pomáhají struktuře těsta zůstat ⁣křehkou a zároveň vlhkou během pečení.

Díky zakysané ⁤smetaně se snižuje potřeba velkého množství másla ​nebo oleje a těsto drží vlhkost, takže ​pudinková buchta vydrží čerstvá déle a‍ má příjemnou,⁤ ne příliš hutnou texturu vhodnou k čaji nebo kafe.

Pokud zakysaná smetana chybí, lze použít hustý ⁢bílý ⁣jogurt ⁤nebo řecký jogurt jako náhradu, případně‌ kefír, přičemž chuť se ‌jemně změní, ‌ale princip zjemnění a zásobení ‍těsta​ mastnotou zůstane zachován.

Recept ‍a⁤ postup⁢ krok za krokem

Ingredience: 250 g ⁣polohrubé mouky, 150‌ g cukru, 3 vejce, 100 g rozpuštěného másla nebo oleje, 250 ⁣ml​ mléka, jeden balíček vanilkového pudinkového prášku, ⁤200 g zakysané ⁢smetany a 1 prášek do pečiva pro nadýchanost ​těsta.

Postup: předehřejte troubu ​na‍ 170 až 180 stupňů,vyšlehejte ‌vejce s cukrem do ​pěny,přidejte zakysanou smetanu a mléko,vmíchejte rozpuštěné máslo⁢ a suché⁤ přísady smíchané dohromady,těsto nalijte do formy⁢ a uhlaďte.

Varianta s pudinkem: můžete vmíchat​ vanilkový pudinkový prášek přímo⁣ do suché směsi ​a tím získat jemnou ⁢pudinkovou příchuť v celém‍ těstě, nebo⁢ uvařit hustý pudink z⁣ prášku a mléka a ‌nanést ho⁢ jako vrstvu mezi dvě části těsta.

Pečení: pečte 35 ⁣až 45 minut‍ podle hloubky formy, testujte špejlí nebo párátkem, nechte buchtu ⁤mírně vychladnout ve‍ formě, poté vyklopte⁣ a nechte úplně‍ vychladnout, před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Tipy, obměny a skladování

aby pudinková‌ buchta ⁣byla opravdu šťavnatá, mějte suroviny v pokojové teplotě, nepřešlehejte⁢ těsto po přidání mouky a zakysané smetany​ používejte v‌ množství uvedeném v receptu pro správnou ⁤konzistenci.

Obměny zahrnují přidání⁤ čerstvého⁣ ovoce⁣ jako švestky nebo jablka,nasekané čokolády nebo oříšků pro texturu,a také​ můžete‌ vsadit na citronovou nebo pomerančovou kůru pro osvěžení chuti bez ztráty pudinkového efektu.

Pro bezlepkovou ‌verzi použijte směs​ bezlepkové mouky a dbejte​ na stejný ⁤poměr ​tekutin, v ⁤bezmléčných variantách nahraďte mléko a⁢ zakysanou smetanu rostlinnými alternativami a ⁤jako náhradu vajec můžete zkusit mleté ⁤lněné semínko smíchané s vodou.

Skladování: ‍pudinkovou⁤ buchtu uchovávejte v uzavřené ⁤krabičce při ‌pokojové teplotě dva‌ až tři dny nebo v⁢ chladničce‍ čtyři​ až pět dnů, jednotlivé porce lze bez problémů zmrazit až ⁣na tři měsíce a rozmrazit při pokojové teplotě.

Vyzkoušejte ⁣recept podle babiččina návodu ‌a‌ po malých úpravách⁤ přizpůsobte chuť rodině,‍ sdílejte radost z domácího pečení a objevte,⁢ jak malá změna ⁤v⁣ podobě zakysané smetany umí proměnit obyčejné těsto v ten nejlepší domácí dezert.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz