Moje babička dělá nejlepší pečená žebra, tajemství je v jedné surovině. Mňam!

nejlepsi zebra
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 3. 12. 2025

Moje⁢ babička dělá nejlepší pečená žebra a každý, kdo je ⁢ochutnal, se okamžitě ptá, co je tajemstvím té chuti a křupavé karamelizované ‌glazury, proto ⁤vám v článku postupně prozradím techniku,⁣ suroviny a praktické⁣ tipy.

Jak babička připravuje žebra

Babička začíná výběrem vepřových žeber ⁣s kostičkami masa rovnoměrně rozloženými, membránu odstraní,‍ maso opláchne a osuší, protože suchý ‌povrch lépe přijme kořenící rub a později vytvoří krásnou kůrku.

Druhý ⁣krok je‌ domácí suchý rub z papriky, česneku, mletého pepře, hnědého cukru a soli, který potřeme rovnoměrně po ⁢celém⁢ povrchu žeber, a necháme odpočívat ‌několik hodin až přes noc, aby ⁤koření⁤ proniklo⁢ do masa.

Pomalé pečení⁤ v troubě je klíčové, babička dává ‌žebra do folie a peče na nižší‍ teplotě, díky tomu jsou ‌křehká a šťavnatá, na závěr folii sundá a dopéká do zlatova, což vytvoří dokonale lahodné pečená žebra.

Tajemství jedné suroviny

Tajemství ⁢je v ‌medu, který dodá žebrům přirozenou sladkost a výbornou ​karamelizaci, med podpoří chuť koření a zároveň vytvoří lesklou​ glazuru,​ je to právě ten malý trik, který dělá‍ rozdíl mezi dobrými a ‌nejlepšími ‍žebry.

Med ⁣se ale nechá především na závěr pečení nebo jako součást glazury, protože při přímém ‌dlouhém vysokém žáru by se mohl⁢ připálit, proto ho smícháme s trochou octa nebo citronové⁢ šťávy, aby se chuť vyvážila a karamelizace byla rovnoměrná.

Do marinády s medem babička často přidává sójovou omáčku, hořčici, prolisovaný česnek a trochu papriky, tyto složky společně s medem podpoří umami‍ chuť, zároveň med pomůže ⁢spojit všechny chutě v jedinečnou povrchovou ⁢glazuru.

Pokud nemáte med, jako alternativu ⁤lze⁢ použít⁤ javorový sirup nebo hnědý cukr, ale med má unikátní aromatické tóny a lepší texturu glazury, ⁢takže na výsledný⁤ charakter žeber⁤ má největší vliv právě med jako surovina.

Krok za ⁣krokem recept⁣ a tipy

Nejdříve připravte⁤ žebra, odstraňte membránu ⁤z kosti, osušte, poté důkladně natřete ⁢suchým rubem a⁤ nechte odležet v chladničce několik hodin, ideálně přes ‍noc, aby se chutě prolnuly a maso marinovalo.

Předehřejte‍ troubu na nižší teplotu kolem ‌140 až 160 stupňů a⁤ pečte‍ žebra zabalená v alobalu dvě až tři hodiny podle tloušťky, během pomalého pečení se⁤ maso rozpadá⁣ a zůstává šťavnaté,‌ folie udrží ​páru a měkkost.

Asi ⁣dvacet až⁣ třicet ⁣minut před koncem pečení odstraňte folii, potřete žebra medovou glazurou​ a zvyšte teplotu nebo zapněte ⁣gril, abyste dosáhli karamelizace, sledujte pečení aby med nezhořkl a‍ glazura byla lesklá.

Po dopečení nechte žebra pět až deset minut odpočívat mimo ​troubu, šťávy se usadí a maso zůstane šťavnaté, poté nakrájejte⁣ mezi žeberními ⁢kůstkami, servírujte ⁤s čerstvým salátem, pečenými ⁣brambory nebo domácím chlebem.

Pro skladování​ zbytků uchovávejte v uzavřené nádobě v chladničce do tří dnů, při ohřevu použijte troubu na nízkou teplotu nebo krátce mikrovlnku s pokličkou, abyste zachovali vláčnost‍ masa a medová glazura zůstala vláčná.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz