Moje babička dělá nejlepší palačinky, tajemství je v jedné surovině. Mňam!

Moje babička dělá nejlepší palačinky, tajemství je v jedné surovině. Mňam!
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 26. 10. 2025

Moje babička dělá nejlepší palačinky,‍ které se rozplývají ​na jazyku díky⁢ křehké struktuře a‌ jemnému lepkavému cukru nahoře, a celé to má⁣ v sobě⁢ jedno malé tajemství které změní každý recept na palačinky v zážitek.

Jak babička používá tajemnou perlivou vodu

babiččin trik spočívá v tom, že ​do klasického těsta přidává trochu perlivé vody místo části mléka, čímž vzniká lehčí a vzdušnější ‍konzistence bez zbytečného mazání těsta olejem nebo máslem⁤ při smažení.

perlivá voda pomáhá ⁣vytvářet drobné ⁢bublinky v těstě, ⁣které ‍při ⁤kontaktu s pánví expandují a dělají palačinky tenčí a nadýchanější, přitom ⁣si zachovávají pružnost a nestávají se gumovitými⁢ při vychládání.

Tento ⁤jednoduchý tip funguje jak pro klasický recept na palačinky tak pro variace s moukou celozrnnou ​nebo ⁢špaldovou, kdy perlivá voda kompenzuje těžší typy mouky ⁢a zlepšuje texturu výsledku.

Recept a přesné množství ⁤pro domácí palačinky

Na ⁣přibližně 8 palačinek babička používá 250 gramů hladké mouky, 2 vajíčka,⁢ 300 mililitrů ‌polotučného ​mléka a místo dalších 100 mililitrů mléka​ doplní perlivou vodu z láhve, ⁣díky čemuž těsto zůstane tekuté⁣ a nadýchané.

Přidá⁣ se lžíce cukru a ‌špetka ⁤soli pro vyvážení chuti‍ a ⁤jedna⁢ čajová lžička vanilkového extraktu‌ pro aroma, pokud ​chcete‍ bohatší chuť tak lze přidat lžíci rozpuštěného ⁢másla do ‍těsta před odpočinutím.

Postup ⁣je jednoduchý, mouku prosejte do⁢ mísy, udělejte důlek, vmíchejte vejce⁣ a postupně přilévejte mléko a perlivou vodu, ⁣míchejte metličkou jen do spojení aby těsto nebylo přemíchané, a nechte ho 15 až 30 minut odpočívat.

Následné smažení je⁣ klíčové,pánvička by měla být středně rozehřátá,lehce⁢ potřena tukem,těsto lijte tenké vrstvy a⁤ otáčejte palačinku ⁣když okraj začne zlátnout‌ a ‍střed už není tekutý,díky perlivé vodě jsou otočky jednodušší.

Tipy, obměny a‌ časté chyby při přípravě

Pokud chcete palačinky ještě lehčí, použijte částečně perlivou vodu a částečně podmáslí, to dodá kyselost a jemnější strukturu, ale vždy ⁣zachovejte‌ konzistenci těsta řidší než​ na lívance aby se palačinky dobře roztékaly po pánvi.

Pozor na přemíru míchání těsta což vede k nadměrnému rozvoji lepku a tuhým palačinkám,proto míchejte jen tolik abyste spojili ingredience a⁤ nechte těsto odležet aby škrob v mouce nabobtnal a perlivá voda ⁤mohla obstát ve ⁣své funkci.

Pro sladké varianty poslouží náplně z džemu, čerstvého ovoce, ​tvarohu nebo medu, pro‍ slané doporučuji obložit palačinky sýrem, ​šunkou a zeleninou, a ⁣perlivá voda‍ v těstě zajistí‌ rovnoměrné‌ propečení i ‍u‍ tenkých​ vrstev.

Skladování hotových‌ palačinek je jednoduché, vrstvěte‌ je s kouskem papírové⁢ utěrky mezi jednotlivé kusy v uzavřené nádobě v lednici​ až dva dny ⁣a ‍při ohřívání ⁤krátce přepražte na pánvi aby zůstaly měkké a neoschlé.

Experimentujte s teplotou pánve i množstvím perlivé vody podle ⁤typu mouky a výšky⁢ nadmořské,⁤ v níž ​pečete, protože tyto faktory ovlivňují rychlost pečení⁤ a výslednou texturu, a nezapomeňte ⁢si dělat poznámky k úpravám receptu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz