Pro děti i dospělé je makový závin z kynutého těsta velkou pochoutkou nejen ke snídani. Vyzkoušejte si dopřát čerstvý domácí makový závin připravený doma během krátké chvíle.
Tento recept na makový závin je ideální pro ty, které štve, jak málo náplně má většinou makový závin z obchodu.
Suroviny na makový závin
Na těsto na makový závin budete potřebovat:
-
- 500 g hladké mouky
- 180 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 60 g másla
- 10 g vanilkového cukru
- Vejce
- Lžička soli
Na náplň makového závinu budete potřebovat:
- 400 ml mléka
- 300 g mletého máku
- 60 g povidel
- 60 g rybízové marmelády
- 100 g cukru
- 2 lžičky skořice
- Citron
Recept na kynutý makový závin
Recept na kynutý makový závin je jednoduchý a dělí se na náplň do makového závinu a na kynuté těsto na makový závin.
Maková náplň do závinu
Náplň v makovém závinu je asi to nejdůležitější, takže je potřeba jí věnovat opravdu velkou pozornost. Mléko přivedete k varu a přidáte do něj pomletý mák. Zamícháte a na mírném ohni za stálého míchání vaříte alespoň 10 minut.
Uvařený mák odstavte z ohně a přidejte k němu zbytek surovin do náplně na makový závin. Celou směs několikrát pořádně promíchejte a před plněním do těsta nechte vychladnout.
Kynuté těsto na makový závin
Na makový závin musíte připravit kynuté těsto. Ohřejte si mléko tak, aby bylo vlažné. Potom si do misky nasypete mouku a uděláte v ní důlek, do kterého nalijete kousek mléka a rozdrobíte kvasnice. Přihrnete trochu mouky z kraje a prohnětete krásné těstíčko. To potom necháte přikryté pod utěrkou 30 minut vzejít.
Po 30 minutách přidáte zbytek mléka, cukr, máslo, vejce i sůl a celé prohnětete. Na tuto práci můžete pro ulehčení použít i robota. Uhnětené těsto rozdělte na dvě části. Z každé části vytvarujte bochánek, který znovu přikryjete utěrkou a necháte odstát dalších 30 minut.
Po uplynutí této doby každý bochánek vyválíte na velmi tenkou vrstvu o rozměru asi 30 x 30 cm. Tuto rozválenou placku naplníte náplní a zabalíte do tvaru makového závinu. Zamotaný závin potom potřete směsí vajíčka a mléka. V této zabalené fázi necháte kynout ještě dalších 45 minut a potom ho vložíte do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 40 minut.