Květákové karbanátky II. Vyzkoušejte tuto dobrotu

Květákové karbanátky II. Vyzkoušejte tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 19. 9. 2025

Květákové karbanátky jsou skvělý způsob, jak do jídelníčku dostat více zeleniny a vyhovět různým⁢ preferencím⁣ stravování, od bezlepkové ⁢verze po veganské‌ úpravy, přičemž zachovají chuť i strukturu, ‍kterou si zamiluje celá rodina.

Jak připravit květákové karbanátky

Nejdříve rozdělte květák ⁣na růžičky‍ a krátce je povařte nebo blanšírujte do měkka, aby se při mixování snadno rozpadal, ale nepřevařte ho, aby nebyl vodnatý a karbanátky se nerozpadaly při tvarování.

Po vychladnutí rozmixujte květák nahrubo v mixéru ‍nebo nastrouhejte na hrubém struhadle, poté ho nechte dobře okapat v utěrce, aby se odstranila ⁣přebytečná vlhkost a směs získala správnou konzistenci pro spojení.

Do odšťaveného květáku přidejte vejce nebo veganskou náhradu z mletého lněného semínka a ⁤vody, strouhanku nebo ovesné vločky pro bezlepkovou variantu, česnek, sůl, pepř a nasekané bylinky, ⁣které ‍dodají karbanátkům aroma.

Tvarujte karbanátky v dlani, obalte⁢ je v hrubé strouhance nebo panko ⁤a buď ⁤je smažte ‌na pánvi ⁣do​ zlatova, nebo pečte v troubě na plechu vyloženém papírem při 200 °C pro zdravější úpravu s ​křupavou kůrkou.

Suroviny a přesné množství

Na 4 porce použijte přibližně ‌1 střední květák, 2 vejce nebo 2 lžíce mletého lněného semínka smíchaného s 6 lžícemi vody, 4 lžíce strouhanky nebo bezlepkových vloček, 2 stroužky česneku a hrst nasekané petrželky.

pro výraznější chuť⁤ přidejte 40 g nastrouhaného parmezánu nebo veganské ⁤alternativy, citronovou kůru pro svěžest⁣ a‌ lžičku uzené papriky pro kouřový nádech, přičemž sůl ‌a pepř upravte podle chuti, a ‍případně dochuťte‌ chilli.

Potřebné vybavení zahrnuje mixér nebo‌ struhadlo, misku na míchání, pánev nebo‍ pekáček, pečící ⁣papír a​ kuchyňskou ‌utěrku pro vymačkání přebytečné tekutiny, a‍ hotové ‍karbanátky lze uchovávat v lednici až 3 dny nebo zmrazit.

Variace, tipy a servírování

Pro rychlou verzi přidejte do směsi vařenou quinou nebo uvařenou ‍rýži,⁢ které ⁢pomohou karbanátky zpevnit​ a přidají bílkoviny, což ocení ti, kdo ⁣hledají sytější⁤ alternativu k samotnému květáku.

Veganskou ⁢verzi dosáhnete jednoduše náhradou vajec lněným nebo chia⁢ gelu a použitím bezlepkové strouhanky, ⁤výsledkem jsou chutné a vláčné karbanátky vhodné i pro alergiky na lepek nebo mléčné produkty.

Pro křupavý povrch ⁤vyzkoušejte panko strouhanku ⁤nebo krátké pečení v rozpékané pánvi s troškou oleje,‌ a pokud preferujete lehčí variantu, pečte ‍v troubě při 200 °C a otočte je v polovině doby pečení.

Podávejte s jednoduchým⁢ jogurtovým dipem s bylinkami, domácím tatarkovým ⁣dipem nebo pikantním ​rajčatovým chutney, a jako přílohy budou skvělé brambory, zeleninový salát nebo pečená dýně podle sezóny.

Uložení⁢ a opětovné ohřívání je snadné, karbanátky vydrží v chladničce několik dní a zmrazené snesou i několik týdnů, při obnovování chuti je‍ nejlepší je krátce dopéct‌ v​ troubě, aby se obnovila křupavost.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz