Krémová polévka z červené řepy. Vyzkoušejte tuto dobrotu

Krémová polévka z červené řepy. Vyzkoušejte tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 13. 9. 2025

Krémová polévka‍ z červené‌ řepy je skvělá volba ‍pro⁤ chladné ⁤dny i pro každého, ​kdo⁣ chce⁢ zdravou polévku plnou⁣ vitamínů a​ výrazné chuti. Recept ⁣kombinuje jednoduché suroviny, tipy na vaření a nápady na servírování, aby ‌výsledek zaujal rodinu ‌i hosty.

Ingredience a základní příprava

Pro přípravu krémové polévky z⁤ červené řepy‌ potřebujete čerstvé řepy, cibuli, česnek, zeleninový vývar a trochu tuku‌ pro osmahnutí. Přidejte brambor nebo jablko pro krémovou texturu a balanc⁢ kyselosti. Vhodné je také citrónové zelí ⁤pro osvěžení ⁣chuti.

Řepu můžete upéct ‍v troubě zabalenou v alobalu nebo ji vařit v osolené vodě až do měkka. Pečení zvýrazní karamelové tóny a ‍barva bude intenzivnější, vaření urychlí proces. ⁤po uvaření nechte řepu mírně vychladnout‍ a oloupejte ji, než ji ‌nakrájíte.

K dochucení připravte smetanu nebo rostlinnou alternativu, ocet nebo šťávu z⁤ citrónu pro vyvážení.​ Sůl a čerstvě mletý ⁤pepř⁣ jsou základ, můžete přidat kmín nebo tymián⁢ pro aromatický podkres. Ochutnávejte a dolaďujte podle ⁣své chuti.

Postup krok za krokem

Nejprve osmahněte cibuli ‌na olivovém oleji do měkka a přidejte najemno nasekaný česnek, ‍krátce osmažte, aby se neuvolnila hořká příchuť. Poté přidejte nakrájenou řepu a brambor, promíchejte‌ a nechte ​chvilku restovat, aby ⁤se chutě spojily.

Následně zalijte zeleninovým vývarem ⁣tak, aby byly‌ suroviny pokryté, přiveďte k varu a ⁤vařte na‌ mírném plameni do měkka. To⁣ trvá ⁢obvykle 20 až 30 minut podle velikosti kousků. Po​ uvaření necháme pár‍ minut vychladnout.

Polévku rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem do hladka, ‌aby vznikla krémová textura bez hrudek. pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo ⁣vody. Následně vmíchejte smetanu nebo rostlinnou ⁣alternativu ⁢a ⁣krátce prohřejte, již nevařte.

Na závěr dochuťte octem nebo citrónovou šťávou, osolte a opepřete podle ⁢chuti. Servírujte teplé, ozdobené nasekaným ⁣koprem, řeckým jogurtem nebo praženými slunečnicovými semínky pro kontrast textur. Podávejte s kouskem domácího chleba.

Tipy, variace a skladování

Pro veganskou verzi vyměňte smetanu za ‍kokosové mléko nebo ovesnou alternativu, která dodá jemnost bez⁣ živočišných produktů. Pokud preferujete výraznější chuť,⁢ přidejte ⁣pečené červené papriky ​nebo lžíci hořčice ‌pro ‌pikantní tón.

Pro sýrovou variantu vmíchejte ⁣na závěr trochu⁢ kozího nebo feta sýra, který​ se skvěle ⁣kombinuje s ‍nasládlou řepou.​ Přidejte také pečená jablka pro jemnou ovocnou ⁢sladkost,která polévku obohatí jak‍ chuťově tak aromaticky.

Polévku lze uchovat v⁤ lednici v uzavřené nádobě až tři dny, pro ⁣delší skladování ji‌ zmrazte v⁣ porcí do mrazáku. Při ‍rozmrazování přidejte trochu ⁢vody nebo vývaru a znovu krátce ⁤prohřejte, aby konzistence ‌zůstala krémová a hladká.

Pro ‌zvýšení nutriční hodnoty přidejte⁢ do porce ⁢lžíci zakysaného jogurtu nebo porci ​vařených‌ luštěnin. Při⁢ podávání doplňte čerstvými bylinkami a ⁢křupavými semínky, které dodají polévce texturu a atraktivní vzhled.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz