
Vyzkoušejte tento kávovo-ořechový dort s nadýchaným korpusem a bohatou chutí, který se skvěle hodí jako dvoupatrový dort na oslavy i rodinná setkání, recept je přehledný a snadno zvládnutelný i pro domácí pekaře.
Ingredience a pomůcky
Pro korpus budete potřebovat 5 vajec pokojové teploty, 200 g krupicového cukru, 150 g hladké mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 2 lžičky prášku do pečiva a silnou kávu rozpuštěnou v 50 ml vody. Tyto suroviny zaručí vláčný a aromatický korpus.
Na krém a pro složení dvoupatrového dortu připravte 250 g másla, 200 g cukru moučka, 200 g mascarpone nebo smetanového krému a 2 lžíce silné vychladlé kávy pro prokvetení chuti. K tomu si připravte dekorace podle chuti a pevné kulaté formy o průměru 18 a 22 centimetrů.K pečení se hodí elektrický mixér, metly, mísy, stěrka a pečící papír. Nezapomeňte také na mřížku pro chlazení a ostrý hladký nůž pro vyrovnání korpusů. Pomůcky ulehčí práci a zajistí rovnoměrné pečení bez problémů.
Postup přípravy korpusu
Předehřejte troubu na 170 stupňů a připravte dvě dortové formy s vymazáním a pečícím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané hmoty, která by měla zdvojnásobit objem pro lehký korpus plný vzduchu.Do vyšlehané směsi opatrně zapracujte střídavě prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy. Nakonec jemně vmíchejte vychladlou silnou kávu, aby těsto zůstalo nadýchané a získalo příjemnou kávovou chuť bez přílišné těžkosti.
Rozdělte těsto rovnoměrně do forem a pečte zhruba 25 až 30 minut nebo dokud špejle po vpichu nevyjde čistá. Po vyndání z trouby nechte korpusy chladnout ve formách deset minut a pak je přendejte na mřížku, kde dokončí vychladnutí do pokojové teploty.
Pro rovný dvoupatrový dort doporučuji před složením korpus mírně seříznout, aby vznikly dvě stabilní vrstvy. Seříznutí je rychlé a zlepší vzhled i stabilitu, zvlášť pokud plánujete dort zdobit vyšším krémem nebo ganache.
Sestavení dvoupatrového dortu a tipy
na každou korpusovou vrstvu rovnoměrně naneste krém s kávou, potřete spodní korpus a přiklopte druhým. Pro dvoupatrové provedení položte větší korpus na dno a menší na vyrovnaný základ, aby váha byla rovnoměrně rozložena a dort stabilní.Mezi patry můžete použít tenkou vrstvu nugátu nebo ořechové pasty pro výraznější chuť a lepší spojení. Pokud chcete pevnější sestavení, vložte do spodního patra tři podpůrné špejle a mezi patra umístěte kartonový kruh stejného průměru jako spodní vrstva.
Dort ozdobte podle představ, použijte ořechové kousky, kávovou pěnu nebo čokoládové hoblinky. Chlazení v lednici alespoň dvě hodiny pomůže krému ztuhnout a usnadní krájení i přepravu, čímž zachováte dokonalý vzhled dvoupatrového dortu.
Pár závěrečných tipů pro úspěch zahrnuje používání čerstvých ořechů pro výraznější chuť, pečlivé ochlazování kávy před vmícháním a testování korpusu špejlí. Tyto kroky zaručí stabilní a chutný kávovo-ořechový korpus, který obstojí i jako slavnostní dvoupatrový dort.