Kávovo-ořechový dort (korpus) – dvoupatrový. Vyzkoušejte tuto dobrotu

Kávovo-ořechový dort (korpus) – dvoupatrový. Vyzkoušejte tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 6. 9. 2025

Vyzkoušejte tento kávovo-ořechový dort⁣ s nadýchaným korpusem a bohatou‍ chutí, který se skvěle hodí jako dvoupatrový dort na⁣ oslavy i rodinná setkání, recept je přehledný a snadno zvládnutelný i pro domácí pekaře.

Ingredience a pomůcky

Pro korpus budete potřebovat 5 vajec pokojové teploty, 200 g krupicového cukru,⁢ 150 g hladké mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 2 lžičky prášku do pečiva a silnou kávu rozpuštěnou v 50 ml vody.⁤ Tyto suroviny zaručí ‌vláčný a aromatický korpus.

Na​ krém a pro⁢ složení dvoupatrového dortu připravte 250 g másla, 200 g⁣ cukru moučka, 200 g mascarpone nebo smetanového krému a 2 lžíce silné vychladlé kávy pro prokvetení chuti. K tomu si⁣ připravte ⁢dekorace podle chuti a pevné kulaté formy o průměru 18 a 22⁢ centimetrů.K pečení se hodí elektrický mixér, metly, mísy, stěrka a pečící papír. Nezapomeňte také na ‍mřížku pro chlazení a ostrý hladký⁣ nůž pro vyrovnání korpusů. Pomůcky ulehčí‍ práci ⁣a‌ zajistí rovnoměrné pečení bez problémů.

Postup přípravy ‌korpusu

Předehřejte troubu na 170 stupňů a připravte dvě dortové formy s vymazáním​ a pečícím papírem. ​Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané ‍hmoty, která by měla⁤ zdvojnásobit ⁢objem pro ‍lehký korpus plný vzduchu.Do vyšlehané směsi opatrně zapracujte střídavě prosátou hladkou ‌mouku s⁢ práškem do pečiva a mleté ořechy. Nakonec jemně vmíchejte vychladlou silnou ⁣kávu,⁣ aby těsto zůstalo nadýchané a ⁢získalo příjemnou kávovou ​chuť ⁣bez přílišné těžkosti.

Rozdělte těsto rovnoměrně do forem a pečte zhruba 25 až 30 minut nebo dokud špejle po ⁣vpichu nevyjde čistá. ⁢Po vyndání z ⁢trouby nechte ​korpusy chladnout ve ⁢formách deset minut a pak je přendejte na mřížku, kde dokončí vychladnutí do pokojové teploty.

Pro rovný dvoupatrový dort doporučuji před složením korpus mírně⁢ seříznout, aby vznikly dvě‍ stabilní vrstvy. Seříznutí je rychlé​ a zlepší vzhled i⁢ stabilitu, zvlášť pokud plánujete dort zdobit vyšším krémem nebo ganache.

Sestavení dvoupatrového dortu a tipy

na každou korpusovou⁣ vrstvu rovnoměrně⁤ naneste krém s kávou, potřete spodní korpus a přiklopte ‍druhým. Pro⁤ dvoupatrové provedení položte větší korpus na dno a menší na vyrovnaný základ, aby váha byla rovnoměrně rozložena a dort stabilní.Mezi patry můžete​ použít tenkou vrstvu nugátu nebo ořechové pasty pro výraznější chuť a lepší spojení. ⁣Pokud ‌chcete pevnější sestavení,⁤ vložte do ‍spodního patra tři podpůrné špejle a‍ mezi patra umístěte kartonový kruh‌ stejného průměru jako spodní vrstva.

Dort ozdobte podle představ, použijte ořechové kousky, kávovou pěnu nebo čokoládové hoblinky. Chlazení v lednici alespoň ⁢dvě hodiny pomůže krému ztuhnout a usnadní ⁢krájení‍ i přepravu, čímž zachováte dokonalý vzhled dvoupatrového dortu.

Pár závěrečných tipů pro úspěch zahrnuje⁣ používání čerstvých ořechů pro výraznější chuť, pečlivé ochlazování kávy před vmícháním a testování korpusu špejlí. ⁣Tyto ⁣kroky zaručí stabilní a chutný kávovo-ořechový korpus, který obstojí ​i jako slavnostní dvoupatrový dort.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz