![jogurtovy kolac z treneho testa s ovocem vyzkousejte tuto dobrotu Jogurtový koláč z třeného těsta s ovocem. Vyzkoušejte tuto dobrotu](https://napady-navody.cz/wp-content/uploads/2025/02/36920-jogurtovy-kolac-z-treneho-testa-s-ovocem-vyzkousejte-tuto-dobrotu-737x415.jpg)
Jogurtový koláč z třeného těsta s ovocem je skvělou volbou pro každého, kdo hledá jednoduchý a chutný dezert. Tento recept je ideální na různé slavnostní příležitosti, ale i na běžné potěšení s rodinou nebo přáteli. Ovocná varianta dodává koláči svěžest a kombinace jogurtu s těstem zajišťuje jemnou a vláčnou strukturu. Připravte se na úžasný zážitek z pečení, který okouzlí vaše blízké.
Ingredience pro jogurtový koláč
Pro přípravu jogurtového koláče budete potřebovat několik základních surovin. Klíčovým prvkem je kvalitní jogurt, který přidává nejen chuť, ale i vláčnost. Dále budete potřebovat vajíčka, cukr, mouku a prášek do pečiva. Ovocná složka je na vás, můžete použít jahody, broskve, nebo dokonce borůvky pro vlastní variaci.
Doporučené množství jogurtu je přibližně 400 gramů. To zajistí nejen bohatou chuť, ale také správnou konzistenci těsta. Cukru by mělo být kolem 150 gramů, aby byl koláč dostatečně sladký. Mouka je také důležitá,přičemž vám postačí asi 200 gramů. Prášek do pečiva ve množství 1 balení vám zajistí, že koláč krásně vyběhne a bude nadýchaný.
Nezapomeňte na špetku soli, která skvěle vyváží chuť a zvýrazní sladkost. Pokud máte rádi aromatické vůně, přidejte zároveň vanilkový extrakt nebo citronovou kůru. Závěrem je dobré mít po ruce máslo nebo olej na vymazání formy, aby se koláč po upečení snadno vyklopil a nelepilo se těsto.
Postup přípravy jogurtového koláče
Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience na pracovní plochu. Oddělte si vajíčka a důkladně je vyšlehejte s cukrem. Směs by měla být pěkně nadýchaná a bledá. Poté přidejte jogurt a pečlivě promíchejte, aby se vše spojilo. Pokud používáte vanilkový extrakt nebo citronovou kůru, je čas je přidat.
Dalším krokem je prosátí mouky s práškem do pečiva a špetkou soli.Tento proces zajistí,že těsto bude lehké a nadýchané. Pomalu začněte přidávat suché ingredience do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne jednotné těsto. Dbejte na to, abyste těsto nepřešlehali, aby zůstalo vzdušné.
Pokud máte čerstvé ovoce, nyní je čas přidat ho do těsta. Můžete ho nakrájet na menší kousky a jemně vmíchat do směsi.Před pečením nezapomeňte vymazat formu máslem nebo olejem, aby se koláč dobře uvolnil. Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch.
Pečení a servírování jogurtového koláče
Jakmile je koláč připravený, nastavte troubu na 180°C a dejte koláč péct na přibližně 30 až 40 minut. Je dobré koláč během pečení sledovat. Po 30 minutách zkuste, zda je propečený, pomocí špejle. Pokud vyjde suchá, je koláč hotový. Vytáhněte ho z trouby a nechte chvíli vychladnout ve formě.
Jakmile koláč vychladne, opatrně ho vyjměte z formy. Můžete ho posypat moučkovým cukrem skvěle se hodí pro dekoraci i chuť. Tento jogurtový koláč s ovocem můžete podávat teplý, nebo ho dát na několik hodin do chladničky, aby se skvěle osvěžil.
Podávejte přímo na talířích nebo nakrájený na kostky. Tento koláč se skvěle hodí jako dezert k rodinnému obědu nebo jako sladké pohoštění pro návštěvy. Pokud zbyde, můžete ho uchovávat v lednici, kde vydrží několik dní, a stále si zachová svou chuť a svěžest.