Jak vyčistit rezavý nůž. Jde to snadno i bez větší námahy

rezavy nuz
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý - 7. 4. 2025

Máte v kuchyní nějaký oblíbený nůž, který používáte často a objevili jste na něm známky rzi? Nezoufejte, řekneme vám, jak tento rezavý nůž vyčistit. Prvně si však vysvětlíme, proč se na noži vůbec rez tvoří.

Proč se na noži tvoří rez?

Rez na noži je přirozený jev, který nastává v důsledku oxidace kovu. I v případě nerezavějící oceli může dojít k rezavění při nevhodném používání nebo zanedbávání ​údržby. Důležitou prevencí je vždy osušit nůž po každém použití.

Častým faktorem, který ⁣přispívá k rezavění nožů, je kontakt s kyselými látkami. Například kvašené ovoce nebo​ produkty, ⁣které obsahují ocet, mohou poškodit povrch nože.

Dalším⁢ častým ⁣viníkem jsou nevhodné podmínky skladování, kdy je ⁣nůž uložen na vlhkém místě. Abychom se tomuto problému vyhnuli, je dobré nůž ukládat na suché místo.

Jak vyčistit rezavý nůž

Když už se však stane, že vám nůž zreziví, je tu řešení.

Nachystáte si houbičku s hrubým povrchem a octovou vodu s citronem. Tyto přírodní látky jsou skvělé při odstraňování rzi. Ať ‌už se rozhodnete ​pro jakoukoli metodu, vždy začněte s důkladným umytím nože. Ujistěte se, že na‌ něm nejsou zbytky jídla nebo mastnoty.

Nůž namočte na několik hodin do octové ⁤vody s citrone a poté ho jemně otřete. Poté použijte houbičku, abyste rez odstranili rzi⁤ a vrátili noži jeho zašlý lesk. Nezapomeňte důkladně ​opláchnout a osušit.

Pokud by výše popsaný postup nepomohl, vezměte si na pomoc sodu bikarbonu. Nemusíte se obávat, soda bikarbona⁤ je šetrná k vašemu noži. Smíchejte ji tedy s vodou a vytvořte pastu, kterou nanesete ​na rezavé části nože a​ necháte chvíli působit. Následně použijte houbičku.

Poté se podívejte i na to, jak nabrousit nůž. Nepodceňujte ani prevenci.

Prevence rzi na noži

Aby se minimalizovalo⁤ riziko vzniku rzi, je důležité dodržovat několik základních pravidel. Po každém použití umyjte nůž teplou jarovou vodou a řádně ho osušte.⁣ Opravdu nikdy nenechávejte ⁣nůž‌ mokrý a ve vlhkém prostředí.

Ze stejných důvodu vynechejte mytí nože v myčce, což je prostředí, které vašemu noži opravdu nesvědčí.

Je dobré také občas čepel nože namazat kuchyňským olejem. Tím vytvoříte ⁣ochranný film, který pomáhá bránit vzniku rzi.

Měli byste se také vyhnout kontaktu nože s jinými⁤ kusy kovového náčiní, které by mohly způsobit​ poškrábání nebo jiná ⁤poškození.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz