Pokud nevíte, jak uskladnit pivní sud, tak se na to pojďte podívat, aby i vaše doma naražené pivo mělo vždy tu nejlepší chuť. Existuje pár základních rad, jak udržet pivo pořád kvalitní a dobré, a to i u již naraženého sudu.
Jak skladovat sud piva
Pokud budete pivní sud kupovat, tak se snažte vybírat sud s co největší trvanlivostí. Pivní sud se snažte uskladnit na chladném a temném místě. Ideální je k tomu sklepní prostor domu. Se sudem zbytečně nehýbejte, dejte ho tedy rovnou tam, kde bude moci čekat až do jeho naražení.
Sud piva nikdy nenechávejte ani třeba na chvíli v létě dlouho v autě, kde by mohlo dojít k velkému zahřátí vašeho piva. Každý tento teplotní šok bude pivu ubírat na kvalitě.
Stejně tak se vyvarujte skladování u okna, kde by na něj mohlo z velké části dne svítit slunce a pivo by se zase zbytečně zahřívalo.
Pokud nemáte jinou možnost, tak se snažte sud piva přikrýt třeba dřevěným poklopem tak, aby mezi sudem a poklopem vznikl prostor na proudění vzduchu.
Jak uchovat naražený sud
Naražený sud piva se dá také uskladnit, a to až na 14 dnů. Důležité však je, aby pivo ze sudu nebylo tlačeno vzduchem, ale speciálním potravinářským plynem.
Takto naražený sud můžete odrazit a do 14 dnů kdykoliv spotřebovat. Tady je ale opravdu důležité skladovat sud v chladném prostředí.
Se sudem je ideální už potom vůbec nehýbat, aby nedocházelo ke zvíření sedliny ze spodu sudu. Je tedy lepší ho narazit přímo na místě, kde máte takto roztočený pivní sud uskladněný.
Po odražení sudu je vždy důležité pročistit výčepní zařízení.
Studené pivo i bez chlazení?
Pokud chcete mít studené pivo i bez výčepního zařízení, tak můžete vyzkoušet starou techniku chlazení. Sud mějte vychlazený a venku, kde budete chtít sud narážet, si vykopejte v zemi díru o kousek větší než je pivní sud.
Vychlazený pivní sud tam vložíte, obskládáte pomocí plastových lahví s ledem a přikryjete vlhkým hadrem.