Jak udělat rychlou česnečku? Využijte vývar z brambor

česnečka za pár minut
Zdroj: Pixabay
Autor: Magdaléna Poláčková

Rychlou česnečku můžete mít hotovou už za pár minut. Stačí v kuchyni přemýšlet a v případě, že vaříte brambory, můžete mít zároveň i rychlou česnečku téměř bez práce. Pojďme se tedy blíže podívat na to, jak udělat rychlou česnečku.

Vývar z brambor na polévku

Nejlepší základ pro česnečku je bramborový vývar. Má výbornou a koncentrovanou chuť a stačí do něj přidat už jen pár ingrediencí. S ním bude připravená česnečka za pár minut.

Vývar z brambor na polévku užijte jen tehdy, pokud brambory vaříte umyté a bez slupky.

Jak udělat rychlou česnečku

Na rychlou česnečku budete potřebovat 1 litr již zmíněného a probíraného vývaru z brambor a dále 1 velkou bramboru, 1 hlavu česneku, 2 vejce, koření jako kmín a sůl, mletý pepř, majoránku a nějaké suchary na křoupání.

Česnečka z bramborové vody

Abyste nemuseli čekat, něž se brambory uvaří, dejte stranou vařit ještě trochu čisté vody.

Přidejte do ní veškeré koření – kmínu a majoránky hrst, soli a pepře špetku. Oloupejte bramboru, nakrájejte na malé kostičky a dejte do vody s kořením. Tím vám vznikne základ na česnečku.

Až se vám uvaří brambory, slijte z nich vodu rovnou do základu na česnečku. Mezitím už koření pustilo aroma a už stačí jen připravit česnek.

Kdy dát česnek do česnečky?

Při přípravě česneku dělá mnoho lidí dvě zásadní chyby – krájí ho a přidávají do vroucí vody. Česnek je potřeba nalistovat, a pokud nemáte lis, tak nastrouhat.

Díky tomu z něj vytáhnete maximum chuti a pikantnosti. Jestliže přidáte nastrouhaný nebo nalisovaný česnek do vroucí vody, jeho charakteristická pikantnost se vytratí.

Kouzlo tkví v tom, že po uvaření přidáte česnek do horké vody a necháte, ať se jeho chuť postupně uvolňuje do polévky.

Rychlá česnečka

Během tří minut již můžete tuto rychlou česnečku servírovat.

Jako první si ještě rozklepněte vajíčka, kde oddělíte žloutky od bílků. Bílky rozmíchejte metlou v polévce, žloutky připravte do misek.

Poté opatrně zalijete žloutky horkou polévkou. Pokud je tak nemáte rádi, přidávejte je do polévky už s bílky a nechte uvařit. Jestliže jste se rozhodli vychutnat si česnečku s tekutým žloutkem, důsledně vybírejte pouze prověřená a čerstvá vejce

Na stůl si k závěru připravte suchary, které si můžete dát buďto s máslem, nebo si je nalámejte do polévky jako křupínky.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz