Říkali jste si někdy, jak asi doma udělat pravou italskou pizzu? S našim návodem už nemusíte chodit do restaurace, abyste si vychutnali pizzu s chutí Itálie. Jak tedy připravit pravou italskou pizzu v domácích podmínkách? Pojďme se na to blíže podívat.
Pravé italské suroviny
Tajemství skvělé pizzy začíná již při výběru surovin. Pro dokonalý základ potřebujete kvalitní mouku typu “00”, která je velmi jemně mletá a dokáže nasáknout větší množství vody, což zajišťuje krásně křupavý a lehký okraj.
Další nezbytnou součástí je droždí, které dá těstu jeho charakteristický chlebový vzhled a chuť.
Olivový olej by měl být extra panenský, jelikož přidává k pizze unikátní chuť a zdravé tuky. V Itálii je oblíbeným druhem sýra mozzarella di bufala, která je vyráběna z buvolího mléka a dodává pizze krémovou chuť a vláčnost.
Tomatová omáčka by měla být co nejjednodušší – zralé rajčata, špetka soli a trochu olivového oleje. Nakonec, zvolte čerstvé bylinky, jako je bazalka a oregano, které dodají pizze její charakteristickou chuť a vůni.
Těsto – základ úspěchu
Výroba těsta na pizzu je uměním, které vyžaduje trpělivost a zručnost. Začněte tím, že smícháte mouku s droždím a teplou vodou.
Poté přidejte sůl a olivový olej. Těsto by mělo být hněteno rukama nebo v kuchyňském robotu s hákem na těsto, dokud není hladké a pružné. Po hnětení by mělo těsto odpočívat až několik hodin, aby droždí mohlo pracovat a těsto mohlo narůst.
Poté, co těsto zdvojnásobilo svůj objem, je připraveno k použití. Těsto rozdělte na malé koule a nechte je odpočívat dalších 30 minut. Poté těsto rozválejte na tenké placky. Základ pro vaši pizzu je připraven!
Pečte pizzu jako v Itálii
Pravá italská pizza se peče v peci na dřevo, ale i bez ní v domácích podmínkách můžete dosáhnout skvělých výsledků. Klíčem je vysoká teplota.
Předehřejte proto troubu na nejvyšší možnou teplotu (ideálně okolo 250 stupňů) a pokud máte k dispozici pizza kámen, využijte ho, protože pomáhá rovnoměrně rozložit teplo a dodá pizze její typickou křupavost.
Rozprostřete na těsto tenkou vrstvu omáčky, pak přidejte mozzarellu a další vybrané ingredience. Nezapomeňte, že méně je někdy více – příliš mnoho surovin může pizzu zatížit a způsobit, že těsto nebude dostatečně křupavé.
Pizza by měla být v troubě jen krátce, zhruba 10-12 minut, než se sýr rozpustí a okraje těsta zezlátnou. Vyndejte ji z trouby, přidejte čerstvé bylinky a pokud chcete, trochu extra panenského olivového oleje.
A nyní je čas se pustit do toho, co všechny milujeme nejvíce – do konzumace domácí, voňavé a chutné italské pizzy. Buon appetito!