Jak udělat nejlepší nudle? Naučte se trik se sáčkem

nejlepsi domaci nudle
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Nudle jsou součástí mnoha druhů polévek po celém světě. Najdeme je kupříkladu v našem poctivém českém vývaru, ale i třeba ve vietnamské pho. Jejich příprava může být pro mnohé trochu záhadou. Ale nebojte se, máme pro vás jednoduchý trik se sáčkem, pomocí kterého uděláte snadno ty nejlepší domácí nudle do polévky.

Nudle do polévky

Co si nachystat? K přípravě nudlí do polévky budete potřebovat mouku, vodu, vejce, sůl. Můžete přidat i koření nebo bylinky podle své chuti.

Dále si nachystejte mísu na míchání, váleček na těsto, nůž na krájení a také igelitový sáček.

Jak udělat nejlepší nudle?

Nejdříve smíchejte mouku, vodu, vejce a sůl v míse. Měli byste získat hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody. Pokud je naopak příliš měkké, přidejte trochu mouky.

Následně rozválejte těsto na tenký plát pomocí válečku. Poté těsto nakrájejte na nudle pomocí nože. Velikost a tvar nudlí je na vás. Můžete je udělat tenké nebo tlusté, dlouhé nebo krátké, jak preferujete.

Nyní přichází na řadu náš trik se sáčkem. Nudle dejte do plastového sáčku a ujistěte se, že je pevně uzavřený. Sáček poté vložte do lednice na 30 minut. Díky tomuto kroku získají nudle správnou konzistenci a udrží si tak svůj tvar i během vaření, což u nudlí chceme.

Po uplynutí 30 minut vyjměte nudle z lednice a vložte je do vroucí polévky. Vařte je, dokud nejsou měkké. Doba vaření  by měla trvat okolo 10 minut. Pokud máte nudle o něco větších rozměrů, přidejte nějakou minutu navíc.

Jak správně vařit nudle?

Abyste připravili dokonalé nudle, je potřeba je vařit v optimální teplotě. Můžete je vařit buď ve vroucí vodě, nebo je povařit přímo v polévce.

Dávejte si pozor, aby polévka nebyla až příliš horká, protože jinak se vám mohou nudle velmi rychle rozvařit. Takto rozpadající nudle by navíc mohly polévku nechtěně zahustit.

Jaká je tedy ideální teplota? Teplota při vaření nudlí by měla být vždy taková, že polévka jen jemně probublává. Díky tomuto postupu si nudle udrží svůj tvar a zůstanou pevné akorát na skus.

Nudle nemusí být předvařené před přidáním do polévky. Pokud však vaříte polévku na více porcí a plánujete ji podávat později, můžete zvážit předvaření nudlí, kdy je dáte do talíře až před nalitím horké polévky. To pomáhá zabránit tomu, aby se nudle v polévce po uložení do lednice rozpadly.

Tipy pro dokonalé nudle

Nepřepracovávejte těsto. Těsto by mělo být vypracováno jen tolik, aby drželo pohromadě a bylo hladké. Přílišné zpracování může způsobit, že nudle budou tvrdé​.

Po vypracování těsta je důležité nechat jej odpočívat. Tento krok umožňuje lepku v mouce relaxovat, což usnadňuje válení těsta a zabraňuje nudlím stát se příliš pružnými. Pokud je to možné, nechte těsto odpočívat alespoň 20 až 30 minut před tím, než ho začnete válet a tvarovat do nudlí.

Domácí nudle nepotřebují sušit. Můžete je snadno připravit čerstvé a vařit ihned. Ale můžete usušit je můžete, čímž je uchováte na později​.

Různé druhy mouky také mohou ovlivnit výsledek. Když použijete třeba mouku z tvrdé pšenice (semolinové), tak vaše nudle budou o něco pevnější a budou mít křupavější texturu. U celozrnné mouky zase získáte nejen více vlákniny, ale i bohatší chuť.

Při přípravě těsta na nudle nezapomeňte přidat dostatek soli. Na druhou stranu mějte na paměti, že pokud budete nudle vařit již v osolené vodě nebo je přidávat do slané polévky, je třeba s dávkou soli ubrat, aby nudle nebyly zbytečně přesolené.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz