Jak udělat nadýchanou omeletu jako z restaurace. Stačí drobná změna v přípravě

Jak udělat nadýchanou omeletu jako z restaurace. Stačí drobná změna v přípravě
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 23. 11. 2025

Drobné ‌změny v přípravě dokážou proměnit běžnou ‍snídani⁣ v nadýchanou omeletu jako ​z‍ restaurace. Není to žádná věda – stačí⁢ upravit způsob ⁢šlehání a teplotu na pánvi, aby vejce získala ⁣lehkou texturu a bohatou chuť.

Trik s párou

Jak už jsme si řekli na začátku, tak základem nadýchané omelety je šlehání. Jednoduchý trik spočívá v tom, že k vejcím při šlehání přidáte studenou vodu.

Na dvě ⁤až tři‌ vejce přidejte jednu lžíci vody, která ​během vaření vytvoří uvnitř omelety páru a ta se během toho krásně nafoukne.

Jak udělat nadýchanou omeletu

Na začátek ‌si připravte‍ vejce, špetku soli, čerstvě mletý⁤ pepř, kousek másla a trochu studené vody⁤.

Vejce šlehejte s trochou vody opravdu​ důkladně, a to vidličkou nebo metličkou, až do světlé pěny, ⁣což vám zabere ‍jednu až dvě minuty⁤ práce navíc. Ale výsledek za to stojí.

Pro skutečně výsledek hodný restaurace doporučuji oddělit ⁤bílky⁣ a žloutky, vyšlehat bílky do ⁤pevného sněhu⁣ a jemně je vmíchat do ⁤žloutkové ⁢směsi, tak vznikne naprosto krásná konzistence.

Připravte si pánev ‌na střední⁤ až ⁤mírný plamen, rozpusťte máslo a rozetřete ho po ⁣dně, pak nalijte směs a případně⁢ zakryjte pokličkou.

Stačí krátce přiklopit, aby pára pomohla vytvořit uvnitř nadýchanou strukturu a restaurační vzhled.

Tipy a rady na závěr

Příliš vysoká teplota je častý ⁣problém, který vede k připečení a ztrátě vlhkosti,⁣ takže omeleta ztvrdne ​a ztratí⁢ nadýchanost, proto ​vařte na středně nízkém plameni a hlídejte.

Nedostatečné nebo nevhodné​ šlehání zmenší objem. Pokud oddělujete‍ bílky, dejte pozor na zbytek tuku v míse, která brzdí napěnění. Sůl přidejte až do žloutků, aby bílek lépe nabyl objemu.

Pozor​ na tuk v pánvi, ⁣příliš⁣ mnoho oleje nebo přepálené máslo ‍zhorší chuť ‍a texturu, ⁣použijte kvalitní nepřilnavou pánev s malým množstvím čerstvého⁣ másla‌ a⁣ pracujte ‍rychle, ​aby‌ omeleta zůstala jemná a vláčná.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz