I smažit cibulku je potřeba správně umět. Když nepodchytíte ideální čas, tak může být cibulka málo dosmažená, nebo naopak připálená. Doba, kdy je cibulka tak akorát, je totiž velmi krátká a spousta začínajících kuchařů dělá při smažení chybu. Jak tedy správně osmažit cibulku do zlatova?
Cibule na smažení
Při smažení cibulky je důležitý i její samotný výběr. Vybírejte si tedy vždy takovou cibuli, která je čerstvá a tvrdá. Dávejte si pozor, aby cibule nebyla změklá. Takovou raději rovnou vyhoďte, protože rozhodně to nestojí za námahu s jejím loupáním a krájením.
Cibuli tedy oloupete a zbavíte spodních kořínků. Pak ji nakrájíte na drobné kousky, které budete moci smažit. Jestliže smažíte pravidelně větší množství cibulky, tak se vyplatí koupit si kráječ cibulky, který stojí pár korun, ale dokáže ušetřit spoustu času i slz při krájení.
Jak správně smažit cibulku?
Smažit cibulku musíte vždy na tuku. To znamená, že si vyberete olej, ztužený tuk nebo ideálně sádlo. Cibulku si následně dáte na studenou pánev, kde rovnou přidáte i tuk.
Na mírném ohni ji budete zahřívat, až se pomalu začne smažit. Cibulku nikdy rozhodně nesmažte moc zprudka. Smažená cibulka je většinou hotová za cca 5 – 7 minut podle jejího množství.
Cibulka do zlatova
Nejdůležitější moment při smažení cibulky přichází ve fázi, kdy je cibule usmažená takzvaně dozlatova. V této chvíli musíte začít jednat.
Cibulku je nyní důležité okamžitě přehodit do misky, aby nezůstala v rozpáleném tuku na rozpálené pánvi, což je také jedna z častých chyb začátečníků.
Pokud ji totiž necháte na pánvi déle, než je vhodné, může cibulka snadno zčernat nebo zhořknout.
Co s cibulí po usmažení?
Ve většině případů budete dělat cibulku z toho důvodu, že chcete mít určitý druh pokrmu mastnější. To se týká například brambor, na které se cibulka dělá asi nejčastěji. V takovém případě nemusíte cibuli již nijak upravovat a můžete ji rovnou použít.
Existují však strávníci, kteří nemají rádi mastné. V tomto případě dejte do misky, do které budete cibulku přehazovat po dosmažení, ubrousky, které dokážou přebytečnou mastnotu po chvilce odsát. Cibulka tak bude mít svoji chuť, ale nebude mastná. Cibulka je výborná i vmíchaná do rýže nebo těstovin.