Jak správně rozmrazit maso. Řada lidí rozmrazuje maso špatně

zmrazene maso
Zdroj: Pixabay
Autor: Martin Straka

Mražení masa patří mezi běžné postupy v kuchyni při jeho uchovávání. Jak ale potom správně maso rozmrazit, abyste tím předešli všem možným rizikům? Řada lidí to totiž dělá špatně a zbytečně tak riskují.

Mražené maso

V dnešní době drahých cen za potraviny sáhne každý raději po potravinách levnějších. Mražené maso je oproti chlazeným výrobkům o dost levnější. Maso se tak dá uchovat i na několik měsíců.

Mražení masa využijí zejména ti, kteří velké porce masa naráz nespotřebují. Jak ale takto zmrzlé maso co nejrychleji rozmrazíte tak, abyste neriskovali zbytečné obtíže?

Maso, které je čerstvé v sobě uchovává cenné látky. V jeho šťávě najdete nejen potřebné bílkoviny, vitamíny, ale i minerální látky a podobně. Ztratit je během rozmražení by byla také velká škoda. A co víc, nevhodné rozmrazování může způsobit pomnožení škodlivých bakterií.

Pozor na tučné maso

Pokud je maso navíc tučné, jeho rozmrazování je o to složitější. Malé kousky takového masa můžete nechat přes noc povolit v chladničce a ráno před vařením je potom nechat volně při pokojové teplotě.

Pokud ale maso obsahuje velký kus tuku, rozmražení byste se nemuseli vůbec dočkat. Velké kusy masa povolí někdy až za několik dní. Při každé dlouhém rozmrazování hrozí, že se v povrchových a již rozmražených vrstvách začnou množit bakterie.

Rozmrazovat maso v mikrovlnce?

Řada lidí využívá možnosti rozmrazení masa v mikrovlnce, které nabízí její programy. Otázkou ale je, kdy se vám maso v mikrovlnce rozmrazí a v jakém stavu po rozmrazení bude.

Rozmrazovat maso v mikrovlnce totiž není úplně nejlepší nápad, většinou tímto způsobem ztratí svou přirozenou konzistenci a vařit se z něj potom už moc nedá.

Jak správně rozmrazit maso

Pokud doma máte hliníkový pekáč, využijte raději tuto možnosti pro rozmrazování.Maso, které je ještě na kost zmrzlé, položte volně do hliníkového pekáče.

Maso by se vám tak mělo do dvou až dvou a půl hodiny rozmrazit. Za tak krátkou dobu se v něm nepomnoží ani žádné bakterie.

Pokud by vám tato metoda rozmrazení nevyhovovala, resp. maso by nepovolilo, zkuste si vzít na pomoc vodu. Maso můžete totiž rozmrazit pod tekoucí studenou vodou.

Hrnec se studenou vodou postavte do dřezu a vložte do něj zmrzlé maso. Maso vám takto během několika desítek minut zcela povolí. Pod tekoucí studenou vodou je vhodné tímto způsobem rozmrazovat i ryby.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz