Jak skladovat jahody, aby zůstaly déle čerstvé. Použijte správně chladničku

cerstve jahody
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Návodů, jak správně skladovat jahody, zrovna moc není, protože jahody patří mezi takzvaně neúdržné potraviny. To znamená, že se nedají moc dlouho udržovat čerstvé, protože se rychle kazí. Proto pokud chcete svoji úrodu jahod využívat naplno, tak se pojďte podívat na základy správného skladování, které pomohou jahody udržet čerstvé alespoň o trochu déle.

Jak správně skladovat jahody?

Pokud se rozhodnete skladovat jahody, tak jedinou možností je opravdu chladnička. Pokud máte modernější chladničku, tak ty už ve většině případů mají speciální šuplík, který je určený pro správné skladování ovoce a zeleniny. Jde o to, že v šuplíku se udržuje teplota okolo nula stupňů.

Pokud chcete uskladnit jahody v chladničce, tak rozhodně přesně tak, jak je utrhnete. Nikdy jahody nenamáčejte do vody pro jejich umytí a pak se je nepokoušejte skladovat.

Pokud se vám jahody podaří namočit do vody, tak už je ideální je opravdu jen sníst. V chladničce ve speciálním šuplíku mohou jahody vydržet čerstvé cca 3 – 4 dny.

Jak uchovat jahody dlouhodobě?

Pokud chcete skladovat jahody dlouhodobě, tak je jedinou cestou pouze mrazák. Zmražené jahody jsou pak vhodné k použití na další zpracování, protože jahoda při samovolném rozmražení ztratí většinu vody a bude jakoby scvrknutá.

Proto je vhodné zamražené jahody používat pouze jako například náplň do ovocných knedlíků, do zmrzliny nebo třeba do ovocných salátů.

Zmražená jahoda neztratí po rozmražení na chuti, ale na své šťavnatosti. Pokud chcete jahody mrazit pro použití do ovocných knedlíků, tak je ideální je obalit před zamražením v cukru.

TIP: Pro delší životnost může posloužit i ocet

Pokud budete chtít, aby jahoda vydržela v chladničce ještě déle, tak můžete vyzkoušet jahodu před uložením omýt pomocí octu s vodou.

Pokud rozmícháte ocet s vodou v poměru 2:1 a otřete s ním jahody pomocí hadříku, tak můžete oddálit plesnivění a tvorbu bakterií. Kyselé prostředí totiž ani jednomu, ani druhému nedělá vůbec dobře, a tak můžete čerstvost jahod o nějaký ten den prodloužit.

Zdroj informací: Napady-navody.cz, autorský článek

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz