Víte, jak roztopit udírnu? Pak máte napůl vyhráno. Pokud ne, je tu pro vás tento článek. Správné roztopení udírny před samotným uzením masa je totiž velmi důležité a má své zásady, které se musí dodržovat. Přečtěte si článek a vyvarujte se tak možným chybám.
Zásadní je čas a vhodné dřevo
Roztopit udírnu musíte hlavně včas a vhodným dřevem. Ze začátku je potřeba říct, že k roztápění udírny je třeba používat již tvrdé dřevo bez kůry, které nebude zanechávat na stěnách udírny zbytečně moc sazí.
V případě, že máte zděnou udírnu a rozhodnete se ji den předem roztopit, aby se vysušila od vlhka, tak k tomu bezpečně postačí i měkké dřevo.
Nejlepší je roztopit udírnu cca 3 – 4 hodiny před tím, než se rozhodnete do ní dávat maso. Klidně si před přidáváním masa do udírny nechte chvilku otevřená dvířka, aby unikl přebytečný kouř, který by vás mohl dusit.
Regulujte teplotu
Při uzení například vepřového masa budete držet teplotu cca 70 – 80 stupňů. To však neplatí při roztápění udírny, kdy můžete přikládat úplně bez ohledu na teplotu. Klidně můžete přešvihnout i 100 stupňů. Díky tomu se zbavíte i případných nečistot a bakterií v udírně.
Před přidáním masa je však potřeba udírnu správně odvětrat, aby měla požadovaných 70 – 80 stupňů. Udírnu roztápějte dostatečně vysušeným tvrdým dřevem zbaveným kůry.
Pokud chcete dobře regulovat teplotu, je lepší mít nachystané naštípané menší kousky dřeva. Dobře se dá regulovat teplota i pomocí klapky v komíně udírny.
Nezapomínejte ani na očistu udírny
Jak roztopit udírnu už víte, teď však ještě rozhodně nezapomínejte na správnou očistu udírny po každém uzení. Při uzení masa do udírny odkapává mastné z masa a přebytečná voda. Někdy můžete na spodní straně udírny vidět nános mastného, které je potřeba z udírny odstranit.
Odstranit všechny nečistoty je důležité kvůli tvoření plísní a přitahování zvířat, které se budou snažit do vaší udírny dostat.