Jak rozbít pařez na zahradě? Ulehčete si chytře práci

parez na zahrade
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Chcete rozbít pařez na zahradě, který vám zde zavazí? Může se stát, že čas od času budete potřebovat zlikvidovat strom, po kterém zůstane velký pařez. Pojďme si říct, jak následně nejlépe vykopat pařez a jak pařez zničit.

Jak vykopat pařez?

Jestliže chcete rozbít pařez, tak si ho musíte jako první vytáhnout ze země a kompletně očistit.

Pokud kácíte strom, tak je ideální si nechat kmen do výšky minimálně 1 metr od země. Dělá se to proto, aby se dal pařez lépe vyvrátit a bylo ho za co chytnout.

Jednoduše si tedy pařez odkopete pomocí rýče nebo jiného nářadí a pokusíte se očistit pořádně všechny kořeny. Některé kořeny budete muset odsekat nebo rozřezat, aby šlo později s pařezem vůbec hnout.

Očištěný pařez, který je odřezaný od kořenů, pak můžete zkusit vyvrátit ručně nebo si zavolat někoho s traktorem, který ho vytáhne ze země.

Jak rozbít pařez?

Vytažený pařez je ideální rozbít co nejdříve, dokud nedojde k jeho vysychání a tvrdnutí. Pokuste se z pařezu co nejvíce větviček a jiných částí odřezat a teprve potom se pouštějte do rozbíjení. Jelikož ve většině případů pařez nerozřežete pomocí motorovky, budete ho muset rozbít tak, jak je.

Do boku nebo horní poloviny pařezu si pomocí motorovky nařežte kříž. Dle velikosti pařezu zvolte adekvátně velký klín, který pak pomocí palice budete zarážet do pařezu.

Pokud je pařez velký, tak můžete naráz zarážet i více klínů. Díky prostupování klínu bude pařez praskat, až praskne kompletně.

Vyzkoušejte i kalač

S klasickou sekyrou si pak při rozbíjení menších kousků moc neporadíte, proto je lepší vzít do ruky kalač, tedy sekyru, která je za sekací hranou rozšiřována do tvaru klínu.

Pomocí kalače pak rozbijte naštípané kousky na co nejmenší kousky a můžete dřevo kořenu používat jako palivo do krbu nebo ohniště na zahradě. Tak jako u ostatního dřeva i tady platí, že je potřeba jej před použitím nechat vyschnout.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz