Vlastníte motorovou pilu? Tak jistě také víte, jak důležité je mít ostrý řetěz. Tupý řetěz u pily nejenže zvyšuje spotřebu paliva, ale také způsobuje opotřebení stroje a především neřeže dobře, což může způsobit různé komplikace. Pokud tedy chcete mít svou pilu v dobrém stavu a zároveň ušetřit peníze za ostření v servisu, zkuste naostřit řetěz svépomocí.
Typ řetězu motorové pily
Úplně prvním krokem k úspěšnému ostření řetězu je ujasnění typu řetězu, který máte. Existuje na trhu mnoho různých typů řetězů, a tak je nutné přesně vědět, o jaký typ jde.
Obvykle je typ řetězu uveden na jeho obalu, kde také najdete veškeré potřebné informace pro správné ostření – jde hlavně o úhly, pod kterými se daný typ řetězu brousí.
Jak naostřit řetěz motorové pily
Pokud chcete mít svou motorovou pilu v dobrém stavu, je dobré se naučit naostřit řetěz svépomocí. S trochou trpělivosti a správným nastavením brusky to zvládnete i bez pomoci profesionála.
Než začnete brousit, je důležité důkladně očistit řetěz od mechanických nečistot, jako jsou piliny, které by mohly zanést lištu brusky nebo její jemnou mechaniku. Řetěz můžete očistit kusem hadru nebo omést štětcem.
Dále je nutné zjistit, zda mají zuby řetězu ještě prostor pro broušení – na každém zubu je totiž zářez, jemná ryska, která ukazuje, kam až je možné zub zabrousit. Pokud tedy zub přečnívá nad zářez, již ho nelze brousit.
Broušení řetězu pily
Poté, co máte řetěz připraven k ostření, je nutné si nastavit brusku na řetězy a provést důkladné nastavení. Nastavení zahrnuje nastavení horního úhlu broušení, hloubky broušení a úhlu řezu.
Dále musíte zkontrolovat, zda bruska má správnou tloušťku kotouče – ta se řídí průměrem pilníku, který se k broušení běžně používá.
Při samotném broušení je nutné postupovat velmi opatrně. Brusku nikdy nepoužívejte bez ochranných brýlí a zub řetězu brousíme pouze jemným dotykem brusného kotouče, nikdy na něj netlačte příliš silně.
Zuby řetězu musí být broušeny rovnoměrně a po dokončení ostření musí být ostří zářivě stříbrné barvy. Pokud je ostří po broušení modré, znamená to, že jste při broušení příliš tlačili a ostří jste spálili.
Většina brusek má možnost broušení pravých a levých zubů. Po dokončení broušení pravých zubů na jedné straně řetězu, je nutné zkontrolovat a upravit veškerá nastavení a poté pokračovat broušením levých zubů. Důležité je si první zub, který jste začali brousit, označit fixou, aby bylo možné se k němu snadno vrátit a vědět, že máte nabroušeno.
Kromě ostření zubů je nutné také zabrousit omezovač třísky, což je výčnělek na řetězu před zubem, který zajišťuje správnou velikost řezné třísky. Pokud je omezovač po přebroušení zubu příliš vysoký, je třeba ho také zbrousit.
Je důležité si uvědomit, že kvalita brusky má velký vliv na výsledek ostření. Laciné brusky mají omezené možnosti nastavení a přesné upnutí brusných kotoučů, což může mít negativní dopad na výslednou kvalitu ostření. Proto je důležité investovat do kvalitní brusky, která vám umožní dosáhnout dobrých výsledků.