Jak naložit cuketu. Nakládané cukety si vychutnáte po celý rok

nakladana cuketa
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Nakládané cukety jsou výborné jako příloha při masových obědech nebo večeřích. Jestliže si chcete uložit kousek letní úrody na horší zimní časy, tak si můžete doma udělat výbornou nakládanou cuketu. Příprava je jednouchá, takže ji bez problémů zvládne i začátečník v kuchyni.

Nakládané cukety s cibulí

Na nakládané cukety budete potřebovat cca kilo cuket, 4 velké cibule, 2 lžíce soli, 400 ml octu, 120 gramů cukru, lžíci hořčičného semínka, litr vody, lžičku pepře a dvě feferonky.

Dále si budete muset připravit zavařovací sklenice ideálně se šroubovacím víčkem a plech, který potom naplníte vodou a vložíte s naplněnými sklenicemi do trouby a tam je budete zavařovat. Pro zavařování však můžete využít i jiný vámi vyzkoušený a ověřený způsob.

Jak naložit cukety

Cuketu můžete nakrájet na plátky nebo na drobné kostičky. Opravdu záleží jen na tom, jak to máte nejraději. Cibuli pak nakrájíte na kolečka nebo také na malé kostičky a přidáte do předem připravených řádně vymytých a usušených sklenic.

Pak přidáte nadrobno nakrájené feferonky, hořčičné semínko a připravíte si nálev. Převaříte vodu, do které pak přidáte sůl, pepř, cukr a ocet.

Jakmile nálev projde varem, tak ho pořádně promícháte a odstavíte. Nálev necháte vychladnout na cca 50 stupňů a nalijete do sklenic. Sklenice zavřete a můžete zavařovat.

Jak zavařovat cuketu

V případě, že se rozhodnete pro zavařování v troubě, tak sklenice vyskládáte do plechu s vodou a vložíte do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů. Takto budete zavařovat cuketu ve sklenicích zhruba jednu hodinu.

Po hodině sklenice vytáhnete, vyložíte na připravenou utěrku víčky dolů a necháte vychladnout. V případě, že vám po vychladnutí a otočení sklenice víčkem nahoru nenasaje vzduch, tak máte správně zavařeno a můžete své nakládané cukety uložit mimo chladničku pro pozdější konzumaci.

Čím déle necháte sklenice odležet, tak tím více se všechny suroviny vzájemně propojí. Pokud máte raději pálivější zavařeniny, tak můžete přidat více feferonek nebo pepře.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz