
Italský kamarád mi ukázal, jak správně vařit těstoviny a přitom mi vysvětlil jednoduchá pravidla, která zlepší každé jídlo a zachrání těstoviny i při chybě; naučíte se solit vodu, rezervovat škrobovou vodu a dokončit vaření přímo v omáčce.
Základní pravidla pro vaření těstovin
Používejte velký hrnec a spoustu vody, aby těstoviny měly prostor se volně pohybovat a nepřilepily se k sobě.Správný poměr vody k těstovinám a dostatečný var zajistí rovnoměrné vaření a lepší chuť, což je základ, pokud chcete vařit těstoviny jako Ital.
Sůl je klíčová pro chuť těstovin,přidejte ji do vroucí vody těsně před vsypáním těstovin. Italové říkají, že voda má být jemně slaná jako moře; díky tomu se těstoviny ochutí zevnitř a omáčka pak nepotřebuje tolik dosolování.
Nemačkejte se s olejem do vody a těstoviny míchejte v prvních dvou minutách,aby se nepřilepily. Neoplachujte je po uvaření pokud je servírujete s horkou omáčkou, místo toho rezervujte trochu vody z těstovin pro spojení omáčky s těstovinami.
Co dělat,když uděláte chybu
Pokud jsou těstoviny nedovařené,nejlepší záchrana je dokončit je v pánvi s omáčkou a trochou rezervované vody z těstovin. Vaření v omáčce dodá škrob, který omáčku zahustí a těstoviny dokončí rovnoměrně bez převaření.
Při převaření a rozbřednutí není úplná ztráta, můžete je použít do zapékaných jídel, jako jsou lasagne, zapékané těstoviny nebo jako základ do husté polévky. Texturu v některých receptech skryje sýr a zapečení, což zachrání chuť i konzistenci.
Když se těstoviny slepí do velkých kusů, rozdělíte je rychle rozehřátím v široké pánvi s trochou olivového oleje a kapkou vody, nebo je na chvilku vraťte do vroucí vody. Pro studené saláty můžete těstoviny propláchnout studenou vodou a přidat olej, samozřejmě bez ztráty chuti.
Pokud jsou těstoviny příliš slané zbyde vám méně možností; přidejte do jídla více neslaných ingrediencí, jako je brambor nebo máslo, nebo smíchejte s větším množstvím omáčky a zeleniny. V krajním případě opláchnutí zmírní sůl, ale také odplaví část škrobu potřebného k vytvoření omáčky.
Tipy italského kamaráda a triky pro dokonalé al dente
Mějte na paměti dobu vaření uvedenou na obalu jako orientační hodnotu a ochutnávejte těstoviny těsně před koncem doporučeného času. Správné al dente je pružné uprostřed a nelepí se na zuby,to je stav,který ochutnáváním snadno poznáte a dosáhnete.
Rezervujte vždy jednu až dvě naběračky škrobové vody z hrnce před scedením těstovin, ta voda dokáže spojit omáčku s těstovinami a dodat jí šťavnatost.Italové používají tuto tekutinu k emulgaci oleje nebo másla s parmazánem pro hladší a bohatší omáčku.
Kombinujte těstoviny s omáčkou přímo na pánvi a dokončete vaření tam, přidáním rezervované vody pokud je třeba. Tímto způsobem těstoviny absorbuje chuť omáčky a textura bude dokonalá, což často rozhoduje o kvalitě domácích receptů.
Vyhýbejte se přehánění s olejem do vody nebo předem škrobení, oba způsoby snižují schopnost omáčky přilnout k těstovinám. Místo toho se soustřeďte na kvalitní suroviny, správné solení a dochucení omáčky až na konci, což je italský přístup, který opravdu funguje.
Když ukládáte nebo ohříváte uvařené těstoviny, přidejte trochu olivového oleje nebo kousíček másla a krátce je prohřejte na pánvi s trochou omáčky, tím obnovíte texturu a chuť bez převaření.Tento trik se hodí při servírování zbytku receptu nebo při přípravě jídel dopředu.