
Máte chuť na domácí hruškový mošt vyrobený doma? Není to nic složitého, zvládnete to snadno a rychle. Pokud však chcete mošt doma déle skladovat, tak je vždy jistější ten kupovaný, který má v sobě konzervanty a vydrží dlouho. U domácího moštu si musíte dát pozor na datum spotřeby, který příliš dlouho nevydrží.
Jak vyrobit hruškový mošt?
Dobrý hruškový mošt můžete vyrobit doma pomocí lisu na ovoce, šroťáku a kvalitních hrušek. Pokud chcete mít svůj mošt co nejvíce čistý, tak si posbírejte dostatečné množství hrušek, které před rozemletím na šroťáku vykrájíte.
Hrušky ale i jablka mohou někdy chytat plíseň u jadýrek, a proto je vždy lepší oba druhy ovoce před moštováním vykrájet. Stejně tak je pro mošt dobré odkrojit i stopku a bubák. Někdo to při moštování neřeší, ale výsledný mošt potom může být zbytečně hořký.
Hruškový mošt má velkou vydatnost
Hrušky jsou ovoce, které je z velké části tvořené vodou. Proto můžete zhruba z 50 litrů pošrotovaného ovoce očekávat výtěžnost moštu okolo 20 – 30 litrů. To vše záleží na odrůdě hrušek, ale také fázi dozrání, kdy budete hrušky moštovat.
Pošrotované ovoce dejte do textilního pytle, který umístíte do lisu. Potom už jen mačkáte do té doby, dokud z lisu vytéká šťáva. Vymačkané kousky ovoce potom můžete vysypat do kompostu a ještě s nimi pohnojit zahrádku.
Mošt musíte správně skladovat
Ať už budete doma vyrábět hruškový mošt nebo mošt z jiného ovoce, tak ho musíte správně skladovat. Mošt vydrží v lednici zhruba 4 dny, než se začne kazit. U hruškového moštu je však tato doba ještě kratší, jeho doba trvanlivosti je zhruba poloviční oproti jiným moštům.
Proto pokud ho chcete uchovat déle, tak jedinou možností je jeho zmražení nebo zavaření. Mošt musíte uchovávat vždy v čisté nádobě, která je předem řádně vymytá a vysušená. To stejné platí i o nářadí, které budete k moštování používat.