
Moderní doba přinesla řadu kuchyňských pomocníků. Patří mezi ně i horkovzdušná fritéza, která je alternativou té klasické. Jestliže váháte, kterou si domů pořídit, je třeba si ujasnit základní princip, na němž základě pracují. U jedné je to horký vzduch, u druhé rozpálený rostlinný olej.
Jak funguje klasická fritéza
U klasické fritézy je třeba nalít do fritovací nádob olej, v němž se pak jídlo připravuje. Olej se během fritování rozehřeje na teplotu až 200 °C. Pokrm je v něm zcela ponořený a olej do sebe absorbuje. Je sice chutnější, protože smažená jídla taková prostě jsou, ale zdravé to moc není.
Zvláště, máte-li problémy se žlučníkem nebo játry či nadváhou. Sám kvalitní olej není na závadu, horší je to, že příliš tučné jídlo je energeticky bohaté a přispívá ke vzrůstu hmotnosti.
Jak pracuje horkovzdušná fritéza
U horkovzdušné fritézy se jídlo peče pomocí zahřívání vzduchu na vysokou teplotu, jenž ventilátor přivádí k připravovanému pokrmu.
Olej se obvykle nepoužívá, a pokud ano, tak jen k opatrnému zvláčnění pokrmu. Jinak není zapotřebí, protože o propečení se postará horký vzduch. Může si je proto dopřát i ten, kdo by normálně smažené pokrmy jíst neměl.
Kromě toho lze v horkovzdušné fritéze dokonce i zapékat a péct slaná i sladká jídla. Jsou lidé, kteří v ní umějí připravit plněné kynuté taštičky i muffiny. Bramborové hranolky jsou osvědčená klasika stejně jako kuřecí nugetky. Upečené horkým vzduchem chutnají báječně dětem i dospělým.

Jakou horkovzdušnou fritézu vybrat
Horkovzdušná fritéza je sice oproti klasické o něco dražším elektrospotřebičem, ale vyváží to zdravější pokrmy, které v ní připravíte. Při jejím výběru je třeba se orientovat zejména podle velikosti fritovací nádoby.
Pro jednotlivce postačí objem okolo 1,5 litru, pro běžnou rodinu to chce aspoň 6 litrů, abyste v horkovzdušné fritéze mohli připravit více porcí najednou. Pokud máte fritézu o menším objemu, budete jídlo dělat na několikrát.
Pokud budete volit mezi jednotlivými modely a značkami, tak si horkovzdušný hrnec vybírejte i s ohledem na jeho funkce. Je praktické, když má v nabídce přednastavené funkce. Ušetří vám to práci při nastavování vhodného programu.
Dalším kritériem by měl být příkon přístroje, protože od něho se odvíjí spotřeba elektrické energie. V současné době drahých energií je to důležitý faktor při výběru.