Košenila je přírodní červené barvivo (kapalina rozpustná ve vodě). Ve většině jídel je barva stále červená, při reakci se zásadou však zmodrá. E120 je drahá látka, která je velmi často nahrazována jinými červenými barvivy.
Škodlivost: nebezpečné
Živočišný původ: ano
Alergen: ano
Popis a účinky E120, Košenila, kyselina karmínová, karmíny
Pod označením E120 najdeme také pojmy jako karmín a kyselina karmínová. Košenila je přírodní červené barvivo, kapalina rozpustná ve vodě, ve většině jídel je její barva stále červená, při reakci se zásadou však zmodrá. Je relativně drahá a velmi často je nahrazována jinými červenými barvivy.
E120 se využívá jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, různých nápojů, žvýkaček, kompotovaných třešní, oplatek, dortových směsí a do mnoha dalších potravin. Dále ve farmaceutickém průmyslu zvláště ve výrobě obalených tabletek, v kosmetice jako přísada rtěnek, očních stínů, šampónů, rtěnek, umělých barev. I v textilním průmyslu, v krmivech či ve fotografiích.
Košenila je derivát antrachinonu. Všechny antrachinony mohou způsobovat rakovinu. Avšak antrachinonové barviva nejsou chemická forma zcela shodná s E120. U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována i za příčinu dětské hyperaktivity. Může způsobit anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu. V EU (a tedy i na Slovensku je povoleno použití této látky pouze pro vybrané kategorie potravin v omezeném množství.