Dýňová polévka s česnekem a krutony. Vyzkoušejte tuto dobrotu

Dýňová polévka s česnekem a krutony. Vyzkoušejte tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 16. 8. 2025

Dýňová polévka s česnekem a krutony⁢ je skvělá volba pro chladné dny a rodinné večeře, přináší teplo a uklidňující chuť. Tento recept vás provede výběrem dýně,správným použitím česneku a jednoduchou‍ přípravou domácích krutonů,aby výsledek byl dokonalý.

Ingredience a příprava

Pro přípravu dýňové polévky si připravte máslovou dýni nebo⁤ hokkaido, dvě až tři stroužky česneku, jednu cibuli, brambor pro krémovou konzistenci, zeleninový nebo kuřecí vývar, olivový olej, sůl a pepř a podle chuti ‌trochu smetany.

Dýni rozkrojte, odstraňte semínka a ⁢nakrájejte na kostky. Pokud používáte hokkaido, není nutné loupat slupku. Kousky dýně můžete krátce potřít olivovým olejem a péct na plechu do měkka aby se chuť prohloubila.

Česnek lze přidat dvěma způsoby, buď jej přidáte k pečené dýni nebo ho jemně‌ osmahněte s cibulí na začátku vaření. Množství česneku upravte podle chuti, česnek zvýrazní aroma a dodá polévce‌ mírnou pikantnost.

Krok za krokem

Nejprve na⁤ středním plameni osmahněte cibuli do zlatova a přidejte nasekaný česnek, který krátce zesvětlá. Pozor na přepálení ⁤česneku, to by​ přineslo hořké tóny a ubíralo by jemnosti dýňového základu.

Poté přidejte pečenou dýni a zalijte‍ vývarem tak, aby byly ​suroviny ponořené. Přidejte ‍nakrájený brambor pokud chcete dosáhnout ještě hladší konzistence, vařte do úplného změknutí a ‍poté rozmixujte tyčovým mixérem.

Po rozmixování polévku dochuťte solí, čerstvě mletým ⁣pepřem a‍ případně špetkou muškátového oříšku nebo koriandru. Pro jemnější strukturu vmíchejte trochu smetany nebo alternativně kokosového mléka podle preferencí.

Krutony připravíte‍ snadno z kousků ⁢chleba nebo bagety,které nakrájejte na kostky,potřete olivovým olejem a otřeným česnekem a opečte na pánvi nebo v​ troubě do zlatova. Přidejte je těsně před podáváním, aby zůstaly křupavé.

Tipy,variace a servírování

Polévku můžete ozdobit opraženými dýňovými semínky,zelenou petrželkou nebo kapkou olivového oleje. Krutony přidávejte až těsně před podáváním‌ aby zůstaly křupavé a zachovaly kontrast k měkké dýňové textuře.

Pro veganskou verzi ‍použijte zeleninový vývar a kokosové mléko místo smetany a vynechte máslo při osmažení.​ Tato varianta je stejně bohatá na chuť a vhodná i pro ty,kteří preferují rostlinnou stravu.

Dýňová polévka se dobře skladuje v lednici tři dny a v mrazáku do několika měsíců. Při ohřívání přidejte trochu vody nebo vývaru aby textura zůstala krémová a ‍chutě se znovu​ spojily bez zhuštění.

Nejlepší dýně pro polévky jsou máslové odrůdy a hokkaido pro svou ⁣nasládlou chuť a jemnou texturu. Pečení dýně před vařením zvýrazní karamelové tóny a​ dodá celé polévce hloubku, kterou‍ pečená zelenina přináší.

K dýňové polévce se hodí čerstvý rustikální chléb nebo bagetky a⁤ suché bílé ‍víno s vyšší kyselinkou. Jako doplněk můžete použít pečený česnek, kapku balzamikové redukce nebo trochu pražených semínek pro kontrastní křupavost.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz