
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší je pokrm, který potěší každého milovníka dobrého jídla. Tato delikatesa se vyznačuje nejen lahodnou chutí,ale i jedinečnou kombinací aroma vína a bylinek. Pokud hledáte recept, který vás zahřeje a na kousky rozpustí v ústech, určitě pokračujte ve čtení.
Ingredience na dušená hovězí líčka
Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat základní ingredience, které najdete snadno v každém obchodě. Hovězí líčka, kvalitní červené víno, cibuli a mrkev jsou klíčové pro správné dochucení. Dále pak česnek, tymián, bobkový list, sůl a pepř.
K tomu si alespoň dvě velké brambory na bramborovou kaši, máslo a trochu mléka pro dokonalou konzistenci. Nezapomeňte také na olivový olej, kterým osmahneme zeleninu a maso. Když budete mít všechny ingredience připravené, můžete se pustit do vaření.Je dobré si připravit také pečící formu a hrnec. Dušení je proces, který vyžaduje kvalitní nádoby, aby se pokrm nezachytil a rovnoměrně propekl. Nezapomeňte na to, že čerstvé bylinky dodají jídlu nezaměnitelnou chuť.
Před začátkem přípravy si připravte všechny ingredience.množství přizpůsobte vašim chuťovým preferencím,ale klíčovým faktorem je dobré víno – nejen na vaření,ale i na ochutnání,to rozhodně zlepší vaše vaření.
Příprava dušených hovězích líček
Nejdříve si důkladně omyjte hovězí líčka a osušte je papírovou utěrkou. na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte líčka ze všech stran dozlatova. Tím docílíte skvělého základního aroma pro váš pokrm. jakmile jsou líčka hotová, vyjměte je a dejte stranou.
Na téže pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.Přidejte také nasekaný česnek a restujte ještě chvíli, dokud se zelenina nezjemní a nezačne vonět. Tento krok je důležitý pro maximální chuť vaší dušené směsi.
Jakmile je zelenina hotová, vraťte líčka na pánev a přilijte červené víno. Poté přidejte bobkový list a tymián, který jídlu dodá neodolatelnou vůni. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a zakryjte poklicí.
Nechte dusit minimálně 2 až 3 hodiny, ideálně až 4, aby se líčka stala měkkými a chutnými. Pravidelně kontrolujte, zda se nesnížila hladina tekutiny. Pokud ano, můžete přilít trochu vody nebo vína.
Příprava bramborové kaše
Mezitím, co se líčka dusí, se můžete pustit do přípravy bramborové kaše. Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kostky a vařte ve slané vodě, dokud nezměknou. sceděné brambory následně vraťte do hrnce, aby se zbavily přebytečné vody.
Přidejte máslo a mléko a pomocí šťouchadla brambory rozmačkejte do hladka. Díky mléku a máslu bude kaše krémová a jemná. Okořeňte solí a pepřem podle chuti. Pokud máte rádi bylinky, můžete přidat i drobně nasekanou petrželku pro osvěžení.
Když jsou brambory hotové, uchovávejte je na teplém místě, dokud nebudou hovězí líčka dovařena. Tím zajistíte,že všechny komponenty budou podávány teplé a svěží. Samozřejmě si můžete připravit i variantu s přílohou ze zeleniny nebo knedlíků.
Jakmile jsou líčka měkká, vyjměte je z hrnce a nechte je na chvíli odpočinout. Šťávu, která zbyla v hrnci, můžete zredukovat a zahušťovat, abyste získali výbornou omáčku pro podávání.
Servírování a tipy
Pozvat vaše přátele na večeři s dušeným hovězím líčkem na víně je skvělý způsob, jak je potěšit.Na talíř položte porci bramborové kaše, na ni umístěte hovězí líčka a přelijte omáčkou. K tomu se skvěle hodí čerstvý chléb, kterým můžete vychutnat každou kapku šťávy.
Nezapomeňte také na garnýr v podobě čerstvého salátu. Kyselá chuť nakládaných zelenin nebo okurky perfektně doplní tučnou chuť hovězích líček. Pokud máte možnost, povolte si víno stejné kvality, jaké jste použili na vaření.
Experimentujte s různými bylinkami a kořením, abyste dodali svému pokrmu nezvyklý nádech a chuť. Například rozmarýn nebo šalvěj mohou udělat zázraky. nebojte se ochutnávat po celou dobu vaření.
Tento recept na dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší je ideální pro zimní večery, kdy chcete zahřát nejen tělo, ale i duši. Přejeme vám dobrou chuť a mnoho úspěchů při vaření!