Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší. Vyzkoušejte tuto dobrotu

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší. Vyzkoušejte tuto dobrotu
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 27. 5. 2025

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší je pokrm, který ⁣potěší každého‍ milovníka dobrého jídla. Tato delikatesa se vyznačuje nejen‌ lahodnou chutí,ale i ‌jedinečnou kombinací aroma vína a bylinek. Pokud​ hledáte ⁤recept, který vás zahřeje ⁣a na kousky rozpustí v ústech, ⁤určitě pokračujte ve ⁤čtení.

Ingredience na dušená hovězí‍ líčka


Pro přípravu tohoto ⁣pokrmu⁣ budete potřebovat základní ingredience, které najdete snadno v každém ⁤obchodě. Hovězí líčka, kvalitní červené víno,⁤ cibuli a mrkev ⁣jsou klíčové pro správné dochucení.‍ Dále pak⁣ česnek, tymián, bobkový ‌list, sůl a pepř.

K tomu si alespoň dvě velké‌ brambory na bramborovou kaši, máslo a ‍trochu‌ mléka pro dokonalou‌ konzistenci. Nezapomeňte také na olivový olej, ​kterým osmahneme zeleninu a maso. Když ‌budete mít ⁢všechny ingredience připravené, můžete se pustit do vaření.Je dobré si připravit také ⁤pečící formu a hrnec. ⁤Dušení je proces, který vyžaduje kvalitní nádoby, aby se pokrm nezachytil a rovnoměrně propekl. Nezapomeňte na to, že⁤ čerstvé bylinky dodají jídlu​ nezaměnitelnou chuť.

Před začátkem přípravy si připravte všechny ingredience.množství přizpůsobte vašim⁣ chuťovým ⁢preferencím,ale klíčovým⁤ faktorem je dobré víno – nejen na vaření,ale i na ochutnání,to rozhodně zlepší vaše vaření.

Příprava dušených hovězích‌ líček

Nejdříve si důkladně omyjte hovězí líčka a osušte je papírovou utěrkou. na pánvi zahřejte olivový olej a‌ osmahněte líčka ze všech stran dozlatova. Tím docílíte skvělého základního aroma pro váš pokrm.⁢ jakmile jsou líčka hotová, vyjměte je a ‌dejte stranou.

Na téže pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.Přidejte také nasekaný česnek a restujte ‍ještě chvíli, dokud se zelenina nezjemní a ‌nezačne vonět. Tento‌ krok ⁣je důležitý ‌pro maximální ‍chuť vaší dušené směsi.

Jakmile‌ je zelenina hotová, vraťte líčka⁤ na pánev a přilijte červené víno. ‍Poté⁣ přidejte ‌bobkový list a tymián, který jídlu dodá ‍neodolatelnou vůni. Přiveďte⁤ k varu, pak stáhněte plamen na⁣ minimum a zakryjte‌ poklicí.

Nechte dusit minimálně⁢ 2 až 3 hodiny, ideálně až 4, aby se líčka⁢ stala měkkými a chutnými. Pravidelně kontrolujte, zda se nesnížila hladina ‌tekutiny. Pokud⁤ ano, můžete ⁣přilít trochu vody nebo vína.

Příprava bramborové kaše

Mezitím, co se⁢ líčka dusí, se můžete pustit do‍ přípravy⁤ bramborové ⁤kaše. Oloupejte brambory, ⁣nakrájejte je na menší kostky ​a vařte ve slané vodě, dokud nezměknou. sceděné brambory následně ⁣vraťte do hrnce, aby se zbavily přebytečné vody.

Přidejte máslo a mléko a pomocí​ šťouchadla ⁢brambory rozmačkejte do hladka. ‌Díky‌ mléku a máslu ⁢bude kaše krémová a jemná.​ Okořeňte solí a pepřem podle​ chuti. Pokud máte ‍rádi bylinky, můžete přidat i drobně nasekanou petrželku pro osvěžení.

Když jsou brambory hotové, uchovávejte je na teplém místě, dokud nebudou​ hovězí líčka⁣ dovařena. Tím zajistíte,že všechny komponenty budou podávány teplé a svěží. Samozřejmě si můžete‍ připravit i variantu s ⁢přílohou‌ ze zeleniny nebo knedlíků.

Jakmile jsou líčka měkká, vyjměte je z hrnce​ a nechte je na chvíli odpočinout. Šťávu, která zbyla v hrnci, můžete zredukovat a zahušťovat, abyste⁣ získali výbornou omáčku pro podávání.

Servírování a tipy


Pozvat vaše přátele na večeři s dušeným hovězím líčkem na víně je skvělý způsob, jak je potěšit.Na‍ talíř položte porci bramborové ‍kaše, na ni umístěte hovězí líčka a ⁣přelijte omáčkou. K tomu se ​skvěle ⁤hodí čerstvý chléb, kterým můžete vychutnat každou kapku šťávy.

Nezapomeňte⁣ také na garnýr v podobě čerstvého salátu. Kyselá chuť nakládaných zelenin‌ nebo okurky perfektně doplní tučnou chuť⁣ hovězích líček. Pokud máte ⁣možnost, povolte si víno stejné kvality, jaké jste použili na vaření.

Experimentujte s různými bylinkami a kořením, abyste dodali svému pokrmu nezvyklý⁣ nádech a chuť. Například rozmarýn nebo šalvěj mohou udělat zázraky. nebojte se ochutnávat‍ po celou dobu‍ vaření.

Tento recept na dušená ‍hovězí líčka na víně s bramborovou kaší ​je ideální pro ‌zimní večery, kdy chcete zahřát ⁣nejen tělo, ale i duši. Přejeme vám dobrou chuť a mnoho úspěchů při vaření!

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz