Domácí vepřové sádlo. Jak ho připravit a správně vyškvařit

domaci sadlo
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Pokud v kuchyni hodně využíváte sádlo, ať už na smažení nebo přímou konzumaci, můžete si vyzkoušet vyškvařit vlastní domácí vepřové sádlo, ze kterého ještě navíc získáte velice dobrou pochoutku, kterou jsou vepřové škvarky.

Domácí vepřové sádlo krok za krokem

V případě, že máte známého, který chová prasata, tak ho můžete poprosit, zda by vám ze zabijačky neoddělal kousek vepřového sádla k vyškvaření. Vepřové sádlo se z vepřů odděluje v kuse, a mělo by být kompletně zbaveno kůže.

Pokud je na vepřovém sádle kousek masa, tak to ničemu nevadí. O to lepší budete mít následné škvarky.

Jestliže nemáte možnost si sehnat sádlo od souseda nebo známého, stačí zajít do nejbližšího řeznictví, kde vám prodají celé kousky vepřového sádla, ze kterých si také snadno domácí sádlo vyškvaříte.

Příprava sádla

Pokud se na sádle objevují ještě kousky kůže, tak se je snažte co nejvíce odstranit. Potom sádlo nakrájíte na kostičky o velikosti zhruba 2 x 2 centimetry. Nakrájené kostičky si můžete rovnou dávat do většího hrnce.

Hrnec nikdy neplňte do více než jeho ¾ objemu. Při škvaření sádla bude již vyškvařené sádlo zvětšovat objem a pěnit. Během škvaření sádla si dávejte velký pozor na bezpečnost, aby nedošlo k opaření.

Jak vyškvařit domácí sádlo?

Hrnec s pokrájeným sádlem dáte na plotnu, kterou pustíte na 80 % jejího výkonu. Se sádlem je hlavně ze začátku potřeba pořádně míchat, aby se sádlo nezačalo přichytávat vespodu hrnce. Po vyškvaření alespoň trošky sádla už nemusí být míchání tak intenzivní jako na začátku.

Jakmile budou všechny kostičky vyškvařené, odstavíte sádlo z plotny a použijete lis na sádlo. Všechny kostičky je potřeba pořádně vymačkat. Sádlo si budete plnit do čistých zavařovacích sklenic nebo do hrnce určeného ke skladování sádla.

Zbytek, co se vám nepodaří vymačkat, si dávejte bokem. Po vychladnutí se můžete těšit na vynikající škvarky. Vyškvařené sádlo nechte v nádobě vychladnout otevřené. Až po úplném vychladnutí by mělo mít sádlo krásnou bílou barvu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz