Víte, jak chutná domácí rohlík, zvláště když je čerstvě upečený? Má svoji nezaměnitelnou nadýchanou chuť, kterou si v obchodě prostě nekoupíte. Jakmile domácí rohlíky ochutnáte, tak už nikdy nebudete chtít nic jiného. Příprava je opravdu velmi jednoduchá a postačí vám k tomu obyčejná domácí trouba.
Co za suroviny potřebujete na domácí rohlík?
Na domácí rohlík budete nezbytně potřebovat tyto suroviny:
- 350 ml vlažného mléka
- 550 g hladké mouky
- 70 ml oleje
- čerstvé droždí
- lžičku cukru
- hrubou sůl
- kmín
- 10 g soli
Před začátkem pečení si vždy vytáhněte mléko i droždí minimálně hodinu předem z lednice, aby každá surovina měla pokojovou teplotu. Pomůže to tak k lepšímu nakynutí těsta.
Jak udělat těsto na rohlík?
Vytáhnete droždí z obalu a dáte ho do menší misky nebo hrnku. Posypete cukrem a rozmetete vidličkou na kašičku. Dále zasypete lžící mouky a přidáte jednu třetinu mléka. Takto rozmíchaný kvásek necháte odpočinout minimálně 10 minut. Kvásek by měl během této doby pěkně napěnit.
Zbytek mouky smíchejte se solí, olejem, mlékem a udělaným kváskem. Vzniklé těsto vložte do kuchyňského robotu nebo začněte zpracovávat ručně. Těsto je potřeba zpracovávat tak dlouho, dokud z něj nebude hebké a nelepivé těsto.
Vzniklé těsto vložte do misky, kterou si předem vymažete olejem a překryjte folií neb utěrkou, která zabrání vysychání těsta. Nechtě kynout zhruba jednu hodinu.
Jak se pečou rohlíky?
Po hodině kynutí těsto rozdělte na několik stejných dílů, které budete válet do válečku o průměru cca 4 cm. Těsto si vyválíte na tvar rohlíku tloušťky a délky podle libosti. Můžete ho na plechu i libovolně ohnout nebo tvarovat.
Vyválené rohlíky položíte na plech s pečícím papírem, kde je necháte ještě 20 minut odležet. Potom rohlíky posypete kmínem a solí a vložíte do vyhřáté trouby na 180 stupňů, kde se budou péct zhruba 15 minut. V půlce pečení rohlíky potřete slanou vodou.