Domácí pražené mandle: Pochoutka, kterou si můžete zpříjemnit večer u televize

pražené mandle
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Jsou pražené mandle pochoutkou, kterou často vyhledáváte v restauracích? Patříte mezi milovníky různých oříšků? Poté vyzkoušejte domácí pražené mandle, které si zvládnete bez problému udělat i doma v kuchyni.

Co budete potřebovat?

Základem je mít k přípravě domácích mandlí trochu více trpělivosti a času. Pokud zrovna nemáte doma mandlovník, ze kterého si mandle doma berete a loupete, tak musíte vyrazit do obchodu, kde koupíte loupané nebo neloupané mandle.

Pokud si koupíte mandle již naloupané, tak máte ušetřeno spousty práce. Potom už jen stačí mandle rozdělit na poloviny.

Jestli zvolíte levnější variantu, tak koupíte celé neloupané mandle, které je potřeba si ještě oloupat. Není se čeho bát, loupání zabere jen o něco více času. O to budete mít na pražené mandle větší chuť!

Příprava domácích mandlí

Pokud se pustíte do loupání mandlí, musíte je před tím chvilku povařit ve vodě. Až přivedete mandle k varu, tak je vařte zhruba 5 minut.  Potom je odstavte z plotny a nechte ve vodě vychladnout.

Jakmile bude voda dostatečně studená, aby se do ní dala pohodlně strčit ruka, tak vodu slijete, a zůstanou v hrnci jen samotné mandle. Potom je potřeba z každé z nich sloupnout jejich slupku.

Díky povaření ve vodě si slupka natáhne vodu, a poté jde jednoduše z mandlí sloupnout. Pokud chcete mít pražené mandle více křupavé, tak je lepší je rozpůlit. Jednoduše každou mandli rozpůlíte pomocí nože.

Jak se mandle praží?

Mandle má každý kuchař jiné díky způsobu pražení. Vždy je potřeba si odhadnout správnou dobu pražení. Mandle nesmí být pražené málo, ale ani moc. Pokud budete mandle připravovat na pánvičce, tak vždy na mírnějším ohni.

To jestli budete pražit mandle na sádle, oleji nebo tuku necháme na vás. Každý kuchař má svůj oblíbený způsob smažení a pražení. Použijte jednoduše tuk, který používáte normálně při běžném smažení.

Až budete mít mandle hotové na pánvičce, tak je dáte do misky vyložené ubrouskem. Do ubrousku se zachytí přebytečný tuk. Mandle si nasolte dle chuti, ale ještě dokud jsou teplé.

Vaše domácí pražené mandle jsou nyní hotové. Dobrou chuť.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz