Máte rádi za přílohu americké brambory nebo hranolky a kupujete si je většinou už předpřipravené? Vyzkoušejte si je raději připravit doma z čerstvých brambor. Pokud to zvládnete, tak uvidíte, že jsou mnohem lepší a chutnější než ty kupované.
Jaké brambory vybrat?
Příprava obou příloh není vůbec složitá, chce to jen dodržet správný postup a vybrat správné brambory. Navíc takto připravené brambory nebudou zabírat zbytečně moc místa v mrazničkách.
Pro americké brambory se snažte vybírat ty nejhezčí brambory, které máte doma. Americké brambory se klasicky připravují ve vlastní slupce. Proto je lepší si vybírat pěkné brambory, které na první pohled nemají žádné vady a mají pěknou slupku.
Pří výběru brambor pro vlastní domácí hranolky si nemusíte dávat tolik práce při výběru, protože hranolky budete připravovat bez slupky. U těchto brambor si jen dávejte pozor, ať vybíráte co největší brambory, tedy co nejdelší.
Co je potřeba?
K opracování brambor nepotřebujete žádný speciální nástroj, postačí vám obyčejný nůž. Vždy myslete na pořádnou čistotou a před krájením nebo škrábáním brambor je pořádně vydrhněte ve vodě pomocí kartáčku.
Při přípravě amerických brambor si můžete nechat brambory dopředu delší dobu odmočit. Díky tomu se špína pořádně rozmočí a umytí je pak snazší. Brambory pro americké brambory si nakrájejte na měsíčky.
Pro přípravu hranolek je potřeba brambory dopředu zbavit i slupky. Po oškrábání každou bramboru ještě jednou řádně umyjte. Pokud máte takto připravenou bramboru, můžete začít s krájením do tvaru hranolek. Pokud by někdo chtěl mít každou hranolku stejnou, může si přikoupit stroj na krájení hranolek. Obyčejný ruční koupíte zhruba za sto korun v domácích potřebách.
Příprava amerických brambor a hranolek
I když si americké brambory nebo hranolky krájíte dopředu, vždy je nechte namočené ve vodě, a to až do doby, než se rozhodnete pro jejich smažení.
Před smažením si je pořádně vysušte nebo je nechte v cedníku okapat. Pro přípravu hranolek nebo amerických brambor můžete použít běžný fritovací hrnec, pánev či troubu. Nebo vyzkoušejte zdravější variantu klasického fritování a smažení.