Dieta při onemocnění žlučníku: Co jíst při problémech se žlučníkem? Vynechejte hlavně tučná jídla

bolest zlucniku
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Přemíra stresu se často promítne také do onemocnění žlučníku, které se projevuje nepříjemnými příznaky. Co jíst při problémech se žlučníkem, aby vám po jídle nebylo těžko? Vyvarujte se hlavně všem tučným jídlům.

Jakou funkci má žlučník?

Žlučník je ve své podstatě zásobníkem žluče, která se tvoří v játrech. Je důležitá při trávení tuků. Po jídle odtéká žlučovody do tenkého střeva, kde se účastní trávení. Víte, že denně lidský organismus vytvoří až 500 ml žluče?

Nezdravé stravování s velkým množstvím tučných a smažených jídel může přispět ke vzniku potíží se žlučníkem. Dochází k bolestivým záchvatům, mohou se tvořit žlučové kameny. Někdy je jediným řešením chirurgická operace.

Když bolí žlučník

Nestřídmost v jídle může mít za následek podráždění žlučníku. Dokud bolest nepomine, neměli byste nic konzumovat, maximálně pít hořký čaj a užívat léky, jež zvyšují tvorbu žluči.

Po odeznění bolesti jsou dovolené starší rohlíky nebo suchary. Z bylinných čajů pomáhá odvar z ostropestřce mariánského, máty peprné, měsíčku zahradního nebo oregana.

Co jíst při problémech se žlučníkem?

Základem žlučníkové diety jsou potraviny s nižším obsahem tuků.

Dieta při onemocnění žlučníku

Omezit je třeba konzumaci ořechů, másla, vajec, ale také rostlinných tuků. Jíst by se mělo pravidelně třikrát denně, aby byl dostatečný čas na trávení potravy.

Důležitý je také pitný režim. Ideální je pít čistou vodu a k tomu přiměřené množství léčivého bylinného čaje určeného pro žlučníkové potíže.

Ledové nápoje nebo jídlo přímo z ledničky mohou problémy se žlučníkem zhoršit. Je proto třeba na to myslet a třeba jogurt včas vytáhnout z ledničky a nechat ohřát při pokojové teplotě.

Další potraviny při žlučníkové dietě

Při žlučníkové dietě si můžete dopřát libové maso, nízkotučné mléčné výrobky, bílé pečivo, nenadýmavou zeleninu a ovoce bez zrníček.

Bobuloviny například vhodné nejsou stejně jako pálivá paprika. Dovolené jsou i masové nebo zeleninové vývary, dušená šunka, suchary a dětské piškoty.

Jaké jídlo si lze dále dopřát? Třeba ovesné a krupicové kaše nebo těstovinové saláty.

Zdroj informací: Dr.Max

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz