
Objevte snadný a chutný recept na dalamánky z chleba které promění obyčejné pečivo v křupavé a měkké kousky ideální jako svačina nebo rychlé občerstvení pro návštěvy i rodinu a zároveň šetříte jídlem.
ingredience a množství
Na základní směs budete potřebovat asi 4 krajíce staršího chleba nakrájené na kostičky 2 vejce 150 mililitrů mléka 50 gramů strouhaného sýra sůl pepř a lžíci nasekaných bylinek podle chuti a trochu oleje nebo másla na smažení.
Jako volitelné přísady zkuste nasekanou šunku nebo uzené maso jemně osmaženou cibulku česnek nebo lžíci dijonské hořčice pro výraznější chuť a můžete přidat i sušená rajčata nebo kousek nastrouhané mrkve pro barevný kontrast.
Dřevěná mísa metlička nebo vidlička pekáček nebo pánev na smažení a pečicí papír ulehčí práci pokud chcete při větším množství upéct dalamánky v troubě a příprava srovnává všechny ingredience aby směs byla vláčná ale ne příliš řídká.
Postup krok za krokem
Nechte chleba nasáknout mlékem přibližně deset minut aby změkl a poté přidejte rozšlehaná vejce a sýr. Směs promíchejte do hladka aby kousky chleba převzaly vlhkost a vznikla kompaktní ale stále měkká hmota vhodná ke tvarování.
Dochucení je důležité přidejte sůl pepř a nasekané bylinky podle chuti a pokud používáte šunku nebo cibulku zapracujte je do směsi.Pokud je směs příliš řídká přidejte trošku strouhanky pro lepší konzistenci a tvarovatelnost.
Tvarujte dalamánky rukama nebo lžící do malých placek nebo kuliček a pokládejte na pánev s rozpáleným tukem. Smažte na středním plameni dokud nejsou zlatavé a křupavé z obou stran a poté nechte odkapat na papírové utěrce.
Alternativně můžete dalamánky upéct v troubě při 190 stupních asi dvacet až třiadvacet minut na pečicím papíru což je praktičtější pro větší množství a výsledek bude méně mastný avšak stále chutný a šťavnatý.
Tipy, variace a skladování
Pro vegetariánskou verzi vynechte maso a přidejte více sýra a zeleniny jako nastrouhanou cuketu nebo mrkev aby byla směs chutná a výživná. Experimentujte s kořením například uzenou paprikou nebo kurkumou pro zajímavou vůni a barvu.
Sladká varianta je také možná použíjte místo sýra trochu cukru skořici vanilkový cukr a kousky sušeného ovoce a podávejte s jogurtem nebo medem.Tentoík z chleba může být univerzální a přizpůsobí se jak snídani tak dezertu.
Pokud chcete vylepšit křupavost obalte dalamánky před smažením v trojobalu z mouky vejce a strouhanky což vytvoří krásnou kůrčičku. Při pečení potřete lehce olejem nebo rozpuštěným máslem aby se povrch zbarvil a křupnul.
Hotové dalamánky skladujte v lednici maximálně dva až tři dny v uzavřené nádobě a při ohřívání použijte troubu nebo pánev aby zůstaly křupavé. Pokud plánujete delší uskladnění lze je zmrazit před nebo po tepelném zpracování a rozmrazit postupně v lednici.