Dalamánky z chleba. Připravte si tuto pochoutku

Dalamánky z chleba. Připravte si tuto pochoutku
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 22. 10. 2025

Objevte snadný a chutný recept na dalamánky z chleba které promění⁣ obyčejné ⁤pečivo v křupavé a měkké⁢ kousky ideální jako svačina nebo rychlé občerstvení pro návštěvy i rodinu a zároveň šetříte jídlem.

ingredience a množství

Na základní směs budete potřebovat asi 4​ krajíce staršího ‍chleba nakrájené na kostičky 2 vejce 150 mililitrů ⁣mléka 50 gramů strouhaného sýra sůl pepř a lžíci nasekaných bylinek podle chuti a trochu oleje nebo másla ⁣na smažení.

Jako volitelné⁣ přísady zkuste‍ nasekanou šunku nebo uzené maso jemně osmaženou cibulku česnek nebo ⁤lžíci dijonské hořčice pro výraznější chuť a můžete přidat i sušená rajčata nebo kousek nastrouhané mrkve pro barevný kontrast.

Dřevěná⁤ mísa metlička⁣ nebo vidlička pekáček nebo pánev na smažení a pečicí papír ulehčí práci ‍pokud chcete při ‍větším množství upéct dalamánky v ​troubě a ⁢příprava srovnává všechny ingredience aby‌ směs byla vláčná ale ​ne příliš⁤ řídká.

Postup krok za krokem

Nechte chleba nasáknout mlékem přibližně⁢ deset minut aby změkl a poté přidejte rozšlehaná ⁣vejce‍ a sýr. Směs promíchejte‍ do hladka aby kousky chleba převzaly vlhkost a vznikla kompaktní ale stále ⁢měkká hmota vhodná ke tvarování.

Dochucení je ‍důležité přidejte sůl pepř a nasekané bylinky podle chuti a pokud používáte šunku ​nebo cibulku zapracujte je do směsi.Pokud ‍je ⁤směs příliš řídká přidejte trošku strouhanky pro lepší konzistenci a tvarovatelnost.

Tvarujte dalamánky rukama nebo lžící do malých placek nebo kuliček a pokládejte na pánev s rozpáleným​ tukem. Smažte na středním plameni dokud nejsou zlatavé a křupavé z obou stran a poté nechte odkapat na papírové ⁣utěrce.

Alternativně můžete dalamánky upéct v troubě při ⁤190 stupních asi dvacet až třiadvacet minut na pečicím‌ papíru což je praktičtější pro větší množství a výsledek bude méně mastný avšak stále chutný a šťavnatý.

Tipy, variace a skladování

Pro vegetariánskou⁢ verzi vynechte maso a přidejte více sýra a zeleniny jako nastrouhanou cuketu nebo mrkev ‌aby byla směs chutná a výživná. Experimentujte s kořením například uzenou paprikou nebo kurkumou ⁤pro zajímavou vůni a barvu.

Sladká varianta je také možná použíjte‍ místo sýra trochu cukru skořici vanilkový cukr ⁣a kousky sušeného ovoce a podávejte s jogurtem nebo medem.Tentoík z chleba může být univerzální a přizpůsobí⁤ se jak snídani tak dezertu.

Pokud chcete vylepšit křupavost obalte dalamánky před smažením v trojobalu z⁢ mouky vejce a strouhanky což vytvoří krásnou kůrčičku. Při pečení potřete lehce olejem nebo⁢ rozpuštěným máslem aby se povrch zbarvil a křupnul.

Hotové ⁤dalamánky skladujte v lednici maximálně dva až tři dny v uzavřené nádobě a při​ ohřívání použijte troubu nebo pánev aby zůstaly křupavé. Pokud plánujete delší uskladnění lze je zmrazit před nebo po tepelném‍ zpracování​ a rozmrazit postupně⁢ v lednici.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz