Chipsy z cukety patří mezi oblíbené zeleninové brambůrky, které se v poslední době těší velké oblibě mezi stále větší skupinou konzumentů slaných pochoutek. Zkuste si připravit tyto zdravé chipsy podle našeho receptu.
Zdravé chipsy
Pokud máte rádi zeleninové brambůrky, tak zdravé chipsy z cukety jsou pro vás ideální variantou k připravě. Dají se totiž připravit úplně bez oleje, takže opravdu zdravě a chutně.
Na své chipsy si vyberte cuketu o průměru 5 centimetrů.
Chipsy z cukety
Cuketu nemusíte před přípravou loupat z její slupky, postačí ji jen opravdu dobře očistit.
Po očištění cuketu nakrájejte na tenká kolečka, ideálně tak 2 mm. Cuketu zlehka posolte a nechte chvilku pustit vodu.
Nakrájená kolečka dejte do misky a smíchejte s prolisovaným česnekem a posypte nastrouhaným parmezánem. Vše pořádně promíchejte a přidejte trochu jablečného octa. Znovu pořádně promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Jakmile budete chipsy z cukety nechávat pět minut odstát, tak si během toho předehřejte troubu na 150 stupňů. Připravte si plech do trouby, který vyložíte pečícím papírem, na který potom naskládáte pěkně vedle sebe kolečka z cukety tak, aby se ani jedno kolečko nedotýkalo druhého.
Pokud si chcete připravit více brambůrků, tak je lepší vytáhnout více plechů, než mačkat moc cukety na jeden plech. Když se cukety mezi sebou dotýkají, tak nikdy nedosáhnete správného výsledku opečení ze všech stran.
Jak dlouho se peče cuketa?
V předehřáté troubě na 150 stupňů pečte cuketu minimálně jednu hodinu. Po hodině se podívejte, zda je cuketa správně opečená.
Po vytažení cukety z trouby ochutnejte jeden kousek, abyste věděli, zda jsou brambůrky správně nasolené. V případě, že budou potřeba dosolit, tak je dobré to udělat okamžitě a pořádně vše promíchat.
Pokud máte raději mastnější brambůrky, tak se nemusíte bát přidat olej. Olej přidávejte ve fázi, kdy brambůrky mícháte s česnekem a parmezánem. Po přidání oleje promíchejte nakrájenou cuketu tak, aby se olej dostal na všechny její části.